Водолази чистят морското дъно край Созопол в рамките на инициативата на bTV „Да изчистим България заедно”. Рибарското пристанище, откъдето тръгват лодките с туристите, не е почиствано от две години в очакване на проект за разширяване.

Оборудване за цяла кухня извадиха само за час група водолази от дъното на Созополския залив. Купички, чинии и празни буркани лежат под водата, на метри от пристанището.

Стари чували плуват сред рибите. А автомобилните гуми съвсем не са единственият отпадък под водата. Буркани, бутилки и купички „красят“ морското дъно.

"Важното е, че изкарахме една камара боклуци и свършихме една полезна работа за морето, за Созопол и за всички нас", коментира водолазът инструктор Найден Недев.

Отпадъците не позволяват да се развиват морските организми, казват водолазите.

Снимка: Десислава Генева

В почистването на брега се включиха победителят от „Мастършеф” – Станислав Райчев, и съпругата му. Те участваха в почистването на Мидения плаж в Созопол - малък и безстопанствен, но много посещаван от туристи и местни.

„Най-странното беше, че намерихме стари чорапи, което беше потресаващо този красив плаж!... Надявам се тази година да има повече доброволци и по-малко събран боклук, което ще означава, че България е по-чиста държава“, каза Станислав Райчев.

Ентусиазмът му зарази и почиващи на плажа.

Почистват се и други плажни ивици, които останаха много замърсени след края на летния сезон. Една такава е ивицата на плаж „Алепу“ между ваканционно селище „Дюни“ и „Свети Тома“.

На плаж Листи доброволците от България, Литва, Румъния и Полша намериха голяма пластмасова цистерна.

72-ма души се събраха на така наречения „Шофьорски плаж” край Дюни, за да го почистят от боклуци.  Родителите доведоха децата си, за да ги научат да пазят природата.

Снимка: Десислава Генева

Акция под вода имаше и в Бургас - въпреки влошената видимост. "Боклуците, които видяхме, са от рода на кенчета, пластмасови бутилки… най-вероятно това са отпадъци, които са били на морския плаж, морето зимата ги е прибрало при големите вълни в морската акватория", каза директорът на РИОСВ в морския град Тонка Атанасова.

Снимка: Десислава Генева

Подводното чистене във Варна също започна. Първата гума беше извадена от морето секунди след гмуркането на водолазите.