Парламентът одобри на първо четене бюджетите на Здравната каса и на общественото осигуряване. И при двете гласувания подкрепата дойде от гласовете на управляващото мнозинство.

Парите за здраве през 2024 г. са над 8 милиарда лева, като ще има повече средства за профилактика, а 26% от бюджета са предвидени за лекарства, показва план-сметката.

Депутатите заложиха ръст от 11% на пенсиите от средата на 2024 година, минимален осигурителен доход от 933 лева и максимален от 3750 лева. Също така работодателите ще плащат болничния само за първите два дни.

Бюджетът на касата все пак получи нужната подкрепа, но с уговорката за промени между първо и второ четене. Той беше приет със 142 гласа от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС. А този на държавното осигуряване - със 135 гласа от същото мнозинство. 

„Категорично ние няма да подкрепим между първо и второ четене параграфи 11 и 16 в бюджета на НЗОК“, заяви Костадин Ангелов от ГЕРБ-СДС.

„Когато всички се обявяват срещу този бюджет, но казват, че ще правят промени между първо и второ четене, това се бие с логиката“, каза д-р Александър Симидчиев от ПП-ДБ.

Срещу план-сметката за здраве гласуваха очаквано от БСП, ИТН и „Възраждане“.

„На никой от сглобката не му пука за решаване на проблемите в здравеопазването, а само за усвояване на много пари“, каза Георги Гьоков от БСП.

Здравният министър призова за подкрепа: „Аз следя бюджетите на Здравната каса от 15 години и това е може би най-добрият бюджет“, каза министър Хинков.

Очаквано опозицията не подкрепи и законопроекта за общественото осигуряване, а дебатът премина без дискусия по същество. Социалният министър защити план-сметката.

„Аз като социален министър бих била много радостна, ако финансовото положение на бюджета и системата за обществено осигуряване позволява увеличаване на всички форми на обезщетения“, коментира министър Иванка Шалапатова.

Майчинството през втората година остава 780 лева, а от осигуровки държавата планира да събере над 12 млрд. лева.