Бюджетите на Здравната каса, на Държавното обществено осигуряване и Държавния бюджет за 2024 година ще бъдат разгледани от парламентарните комисии днес.

Чрез Държавния бюджет се разпределят около 40% от брутния вътрешен продукт на страната. След като бъдат гласувани в комисиите, бюджетите ще влязат за гласуване от депутатите в пленарната зала.

Ето голямата картина според последните предложения на финансовия министър.

Приходите, които очаква Василев през следващата година, са в размер на 75 млрд. лева или 36,5% от БВП. 81 млрд. лева са предвидените разходи.

Не достигат точно 6 милиарда лева, но този дефицит от 3 процента е в рамките на правилата, за да се постигне основната цел - влизане в Еврозоната.

Бюджетът на НЗОК се очаква да бъде с над 1,1 милиарда лева по-голям, спрямо тазгодишния. Така ще стане над 8 милиарда лева.

От тях е предвидено болниците да разчитат на близо 3 милиарда и 600 милиона лева. В тях са включени и средствата, които се очаква Здравната каса да плаща на болници в труднодостъпни места.

А на този фон президентът Румен Радев отправи критики към ресорния министър Асен Василев за „серия авантюри“ в областта на финансите.

„Досега президент не е налагал вето върху Закона за държавния бюджет, но ако парламентът не озапти министъра на финансите, аз не изключвам и такъв вариант“, каза държавният глава.

„Недопустимо е и намерението на министъра на финансите за разпродаване на Държавния поземлен фонд. Тази земя е стратегически ресурс. Тя касае нашата национална производственост и не може да бъде пиляна заради текущи бюджетни нужди, нито да служи като компенсация за невъзможността да се управляват държавните финанси“, добави Радев.

По-късно дойде и отговорът на Асен Василев, който определи твърденията на президента като „фалшива новина“.

„Законът съдържа 109 члена и 16 преходни заключителни разпоредби. Всички те са публикувани на сайта на НС и внесени за обсъждане. Там няма член, с който да се продават държавни земи. В Бюджет 2024 такива приходи няма предвидени. Аз лично съм учуден, че президентът се поддава на фалшиви новини“, уточни Василев.