В курорта „Албена“ туристическия сезон започва. Първите  туристи пристигат утре, като засега е отворен само един хотел. Екипът на мениджърите е изработил практически указания стъпка по стъпка с цел спазване на всички необходими мерки срещу разпространение на COVID-19. 

Снимка: btvnovinite.bg

Ден преди да посрещнат първите туристи, в „Албена“ правят репетиция как  ще проработят разписаните мерки срещу разпространението на COVID-19. В ресторантите например, гостите ще посочват каква храна желаят, а от персонала ще им я подават. 

Още с пристигането на гостите пред хотела има задължителна дезинфекция и измерване на температурата.

„Ако се окаже гост с повишена температура и признаци на COVID-19, предвидили сме стаи за изолация на такива туристи“, обясни д-р Тамара Стойкова-глевен санитарен инспектор на курорта. 

Снимка: btvnovinite.bg

За регистрация на рецепция се допускат максимум по двама души или членовете на едно семейство.

До всеки асансьор има дезинфектнат, а копчетата на асансьора ще се почистват след всеки. През този сезон камериерките ще имат повече работа, тъй като дезинфекцията на всички повърхности, както и общите санитарни възли ще се почистват през по-кратък интервал от време. Стаите ще бъдат почистване ежедневно. 

Снимка: btvnovinite.bg

„При освобождаване на стаята обаче имаме нововъведение в момента. Правим пълна дезинфекция на стаята като използваме студен аерозол нанесен чрез специална апаратура“, обясни още д-р Тамара Стойкова.

В ресторантите олинкулизив ще има, но няма да се допуска струпване на хора. След всеки ще се дезинфекцират както масите, така и столовете. 

Снимка: btvnovinite.bg

На басейните ще бъдат допускани ограничен брой хора, като се спазва задължителна дистанция. На плажа пък разстоянието между чадърите е 7 метра, като е осигурен и четириметров коридор при преминаване.