Партия ГЕРБ ще организира национално събрание за избор на ново ръководство, научи bTV. Малко по-късно информацията беше потвърдена и от партийния пресцентър.

Събитието е насрочено за 11 май, ще е онлайн и към момента е известно, че на него няма да се обсъжда смяната на Бойко Борисов като председател.

Ще бъдат избрани заместник-председатели на партията и нови членове на изпълнителната и контролната комисии. На делегатите ще бъдат предложени за гласуване и промени в Устава на ПП ГЕРБ. От пресцентъра на партията отбелязват, че подобни събития се провеждат най-малко веднъж на 4 години, а последното е от 2017 г.

По-рано днес Борисов обяви, че се отказва от депутатското си място.

През юли миналата година той заяви следното: "След края на мандата отивам да си ръководя партията и да си укрепваме структурите, защото всички сега ръфат ГЕРБ отстрани, тъй като ние сме 100% ангажирани с правителството и се допускат грешки в самата партия, самият контрол в партията е занижен".

Още в деня след парламентарния вот за подобни рокади заговориха и в БСП. Там цялото Изпълнително бюро излезе в оставка, но лидерът Корнелия Нинова обяви, че няма да се оттегли, за да не остане партията извън политическите процеси в страната през следващите месеци. Тя обаче поне на този етап остава депутат.