Цялото Изпълнително бюро на БСП подава оставка след загубата на второто място на парламентарните избори, но председателят Корнелия Нинова не мисли да се оттегли. Това стана ясно на пресконференция на „Позитано 20“.

Оставка всъщност е била поискана - член на Изпълнителното бюро се обявил за изцяло ново ръководство на "червената" партия.

„Аз няма да подавам оставка, бях избрана само преди 6 месеца с голямо мнозинство. По-важното е, че предстои формирането на парламент – изключително важни въпроси по управлението на държавата. (…) Не можем да оставим партията без председател“, заяви тя.

Предстои присъствен Национален съвет и избор на ново ръководство на левицата: „Отговорността ми е огромна и лична, но още по-добре разбирам, че не мога да хвърля партията в тримесечен хаос“.

Кой (ни) е виновен

На пресконференцията Нинова призна, че резултатите на БСП са „тежка загуба“. „Повечето български граждани гласуваха срещу всички партии в досегашния парламент, възприети сме като част от статуквото. Това е голямата ни грешка и вина – че не доказахме, че сме алтернатива“, заяви тя.

В същото време Нинова не пропусна да отбележи, че „вътре в партията имаше хора, които работеха за други партии“ (кои са те - "въпрос на вътрешнопартийни разговори"), а Мая Манолова и Слави Трифонов откраднали гласове от БСП – на фона на „купения вот, натиска и страха“.

„COVID кризата повлия на нашия резултат, включително и нейното вредно и целенасочено управление – част от нашите избиратели – възрастните хора, се изплашиха и не излязоха да гласуват“, посочи Корнелия Нинова.

В новия парламент – отново срещу ГЕРБ

„Народът ни подреди така, че без БСП съществените решения на Народното събрание не могат да се вземат“ – това е прочитът на Корнелия Нинова на очертаващата се конфигурация в парламента.

Снимка: Ладислав Цветков

„Основната ни задача беше да се разбие моделът „ГЕРБ“, след тези избори ГЕРБ повече не може да управлява и Бойко Борисов няма повече да е премиер, но това е само началото. Този модел е проникнал навсякъде, това е моделът на институциите, икономиката, здравеопазването, правосъдието – той ще продължава да се съпротивлява на промяната (…) Няма да подкрепим никакво правителство, предложено от ГЕРБ – със или без Бойко Борисов, от експерти или политици“, категорична беше Корнелия Нинова.

Тя уточни, че няма да приеме и вариант, в който заедно с ГЕРБ да подкрепят друг мандатоносител.

Другите варианти ще се разглеждат "конкретно в колективните органи на партията". "Нека се даде първият мандат на ГЕРБ, ще гласуваме "против" тяхно правителство. Когато дойде втори мандат и се решават конкретни предложения, ще решаваме за всеки казус. Принципната ни позиция е анти-ГЕРБ коалиция: ако всички опозиционни партии държат на своите позиции, ние сме "за", обясни Нинова.

Според нея след здравната, икономическата и социалната криза, България вече е и в политическа такава.