Седмица, след като управляващите от ГЕРБ обсъждаха излизане от политическата криза с ново лице на правителството, днес премиерът и партиен лидер Бойко Борисов направи рокади в 5 министерства, но даде да се разбере, че остава на поста си до края на мандата. След днешния Коалиционен съвет чухме и част от бъдещите планове на министър-председателя. Заявката на Борисов, че ще се занимава с ГЕРБ не е нова, но през годините той е разгръщал и други теории за политическото си утре.

„След края на мандата отивам да си ръководя партията и да си укрепваме структурите, защото всички сега ръфат ГЕРБ отстрани, тъй като ние сме 100% ангажирани с правителството и се допускат грешки в самата партия, самия контрол в партията е занижен, защото всички уважавани от партията хора или тези, чието мнение тежи, са ангажирани или с кметства, или с министерства, или са депутати“, обяви премиерът днес.

Това в голяма степен преповтаря думите му от интервю за обществената телевизия от май 2019 г., когато, обаче, причините за бъдещото връщане към партийната работа бяха други: „Не ме е страх, че ще бъда отречен. Ние обаче сме направили много неща, които ще останат, като се махнат гадните неща. Затова казвам - изкарвам си мандата, прибирам се в партията и ще дам път на много млади хора“

През февруари тази година Борисов се скара на журналистите именно по темата за политическото си бъдеще: „Никога не съм казвал, че ще се кандидатирам за президент! Винаги съм казвал, че няма да се кандидатирам! Изкарваме си мандата и се занимавам с партията!“.

Същият човек обаче е автор и на следните изказвания: „Ще изкарам един мандат, около половината от другия и тогава ще се кандидатирам за президент“ (юни 2011 г.) и „На следващите президентски избори ще се кандидатирам, тогава ще съм на възраст – каквото съм могъл, ще съм дал на изпълнителната власт. Ще се кандидатирам заради играта“ (септември 2016 г.).

Има и трети вариант за бъдещето на Борисов, който не изключва горните два. Научаваме го от интервю на премиера за лайфстайл списание през 2012 г.: „Имам една госпожица, която ми е близка. Милата, само да я обявя и ще я разкостят. Когато приключа с държавната работа, ще се оженя и ще си я прибера“.