Политическа атака срещу властта от президент, превърнал се в разединител на нацията – така премиерът Бойко Борисов определи решението на държавния глава Румен Радев да снеме доверието си от правителството. Година и половина преди вота за нов държавен глава, не липсваха и въпроси дали сблъсъкът между двамата силни мъже на държавата не е прелюдия към предстояща предизборна битка през 2021 г.

„Никога не съм казвал, че ще се кандидатирам за президент! Винаги съм казвал, че няма да се кандидатирам! Изкарваме си мандата и се занимавам с партията!“, декларира днес пред журналисти Бойко Борисов. Това не е вярно – поне не и в първото си изречение.

Едно от най-ранните доказателства за това е на почти десетилетие. На 8 юни 2011 г., видимо гневен, Борисов обяви пред журналисти следното: „Ще изкарам един мандат, около половината от другия и тогава ще се кандидатирам за президент“.

В ефира на bTV той доразви тезата си, като подчерта, че в продължение на 10 години е бил питан едно и също. Така кандидат-президент от ГЕРБ стана Росен Плевнелиев, който спечели след балотаж.

„Един мандат“ в смисъла на цял такъв Бойко Борисов не изкара, след като правителството падна от власт в началото на 2013 г. В крайна сметка ГЕРБ се върнаха в управлението. Щеше ли името на Бойко Борисов да се появи на бюлетината за следващите президентски избори?

В студиото на „Тази сутрин“ на 1 септември 2016 г., тогавашният (и настоящ) премиер отново беше запитан за вероятността в даден момент да участва в надпреварата. Отговорът беше доста подобен на този от петилетка по-рано: „На следващите президентски избори ще се кандидатирам, тогава ще съм на възраст – каквото съм могъл, ще съм дал на изпълнителната власт. Ще се кандидатирам заради играта“.

Така ГЕРБ изправиха Цецка Цачева срещу Румен Радев. Без успех.

Кой ще е кандидатът на ГЕРБ през 2021 г. към момента е твърде рано да се каже. Не е изключено, обаче, да чуем варианти за президентския вот... през 2026 г.