Бойко Борисов обяви, че няма да се кандидатира за президент на изборите тази есен. Премиерът уточни, че ще изкара мандата си начело на правителството, ще започне втори и чак на следващия президентски вот ще влезе в предизборната битка. За мотивите на Борисов - с премиера разговаря Миролюба Бенатова:

„Омръзнаха ми 20 години да тичат журналистите след мене и да ме питат всеки ден едно и също нещо. В ден, в който 35 милиона допълнително даваме на животновъдите, 60 милиона като първи транш за болници, още 200 за общинските болници ще дадем август…”, каза премиерът.

Омръзнаха ми тези въпроси

И за да ги приключа, казах: за следващите избори, не тези, за следващите избори ще се кандидатирам за президент. Вече десет години ми задават този въпрос. И приключвам с тази тема, каза Борисов.

Попитан защо в подобни ситуации преди години на въпроси дали ще се кандидатира за президент и дали ще създаде партия е казвал, че няма, и че няма политическа кариера, Борисов коментира, че затова са думите му от днес, за да няма спекулации.

Всеки ден това, което правим е толкова трудно и видимо

че в следващите години ще се оценява, каза премиерът по повод изнесените днес резултати от проучване, според което рейтингът му пада. Той посочи строителството на магистрала „Тракия”, „Люлин”, на столичното метро, спортната зала и други проекти. По думите на премиера хората ще видят направеното.

За президентските избори ще се произнеса септември месец

Тогава заедно с изпълнителната комисия на ГЕРБ ще бъде обявен кандидат-президентът на партията, каза Борисов. Той припомни, че е напуснал МВР след оглавяването му от Румен Петков. „Знаете, че исках да си бъда главен секретар в МВР, имах дори две депутатски места, но не отидох да стана депутат.

Ако беше останал министър Петканов, сигурно още щях да съм си главен секретар

каза Борисов и призова да се спре със спекулациите. По повод оставките във ВСС на Капка Костова и Галя Захарова и твърденията в мотивите им, че има риск за върховенството на закона и държавността, както и че има безпринципно кадруване, като посочват за пример избора на председател на СГС – кандидатура, станала известна с приятелството си с вътрешния министър, Борисов каза: „Това се казва наглост”.

„ВСС две години работи без абсолютно никаква намеса на политическа партия ГЕРБ. Тези съдии, прокурори и всички, които са там са изцяло избрани по квотен принцип от тройната коалиция – БСП, ДПС и НДСВ, каза Борисов. И попита как е избран Лазар Груев. Нима той не беше съветник на Първанов и единствен кандидат. А другият съветник на Първанов – Борис Велчев, стана главен прокурор, посочи Борисов.

Що за наглост е това вече?!

И всичките тези мълчаха като неми. Сега целият Конституционен съд е конструиран пак от тройната коалиция и не мине ден-два излизат с решение срещу правителството. И в същото време всички доклади на ЕК казват, че най-лошото и слабо звено от всички звена в държавата е съдебната система, посочи Борисов.

Премиерът благодари на ЕП, че с такова голямо болшинство подкрепи България и Румъния за влизането им в Шенген. Премиерът благодари лично на Ангела Меркел и Никола Саркози за това, че депутатите от страните им са застанали зад кандидатурата ни, както и на всички български евродепутати.

Темата „Шенген” за изпълнението на критериите към днешна дата за нас е затворена

И с днешното огромно мнозинство в Брюксел. Това е поредното, с което Станишев и ДПС плашеха хората, че бяма да ни приемат … Другото е политика,  важното е, че огромният, Европейският парламент даде път на България и Румъния.


За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!