На следващите президентски избори ще се кандидатирам, тогава ще съм на възраст – каквото съм могъл, ще съм дал на изпълнителната власт. Ще се кандидатирам заради играта. Това заяви в студиото на „Тази сутрин” премиерът Бойко Борисов, който отново не каза кого ще издигнат за сегашния вот от ГЕРБ.

По отношение на спряганите Кристалина Георгиева, Румяна Бъчварова, Цецка Цачева и Йорданка Фандъкова, той коментира, че еврокомисарят, вицепремиерът, председателят на парламента и столичният кмет са „умни, достойни и доказали се”.

На въпрос дали е неуважително към избирателите, че ГЕРБ толкова късно ще обявят своя кандидат, Борисов отговори: „От 2 октомври до 6 ноември ще им втръсне кандидатът на ГЕРБ” и призова през септември всички партии да работят по темите за миграционния натиск и енергетиката.

Датата за обявяване на номинацията била избрана и по друга причина – щяла да е след „ретроградния Меркурий”: „Катя Захариева (Екатерина Захариева, министър на правосъдието – б.р.) най ме тормози с това: „Идва ретроградният Меркурий!”.

Бойко Борисов прие с насмешка вчерашната закана на о.р. ген. Румен Радев, че ще го победи на президентските избори, ако двамата се изправят един срещу друг: „Гледах го как се гърчи, как се опитват да го правят политик”.

Лидерът на ГЕРБ съзря прилики между сегашната ситуация и опита на БСП да проведат генералска битка за София преди години с кандидат Бриго Аспарухов: „2-3-4 години не му се чу думата”. Според Борисов издигането на Радев показва, че БСП нямат кандидат-президент: „Пак ще има „Той не беше нашият кандидат, инициативен комитет ни го докара”.

Борисов отбеляза, че е работил добре с бившия командир на военната авиация, но го разкритикува за това, че е започнал да коментира лошото състояние на въоръжените сили чак след като е излязъл от системата.

Лидерът на „Движение 21” Татяна Дончева заяви, че зад кандидатурата на генерала стои оръжейното лоби, което подкрепяло и ГЕРБ. Отговорът на Борисов: „Ни един не познавам оръжеен търговец, един, дето се прави на такъв, го бия на тенис”. Вероятно става дума за бившият президент на „Локомотив” (София) Николай Гигов, който беше свързван със солидната поръчка за покупка на военни хеликоптери.

По актуални скандали

Бойко Борисов обясни, че е оглавил щаба по подготовката на българското европредседателство, „за да бъдем концентрирани и да не се излагаме пред чужденците”.

Той пое на „ръчно управление” работата, която трябваше да върши вицепремиерът Меглена Кунева. Тя ще остане в екипа заедно с още няколко вицепремиери и министри.

По отношение на 33-те общини на ДПС, които ще получат милиони за различни проекти, Борисов отбеляза, че и там живеят хора, които „много работят” и, за да има етническа толерантност, трябва да видят приходите, които централната власт обявява. Той допълни, че не е важно от коя партия е кметът, но е факт и че в други постановления на МС има отпуснати милиони за общини, управлявани от други политически сили.

Запитан за ставащото в любимия му футболен отбор „Левски” (София), Бойко Борисов заяви, че от години не е ходил на мач, а излезлият от ръководството на „синия” клуб Иво Тонев не е свързан с него. Двамата обаче били приятели от години.

В мач с вечния съперник на „Левски” – ЦСКА, премиерът (с фланелката на „Витоша” (Бистрица), където понякога играе) вкара дузпа от втория опит, което стана повод за коментари какво се прави, за да се удовлетворят желанията му. „Зафиров беше треньор на ЦСКА, жена му ми е секретарка, с нашите момчета от Бистрица са израснали заедно. Искаше да провери 20 нови футболисти, направихме приятелски мач (…) През целото време се смеяхме отзад, мешахме се”, обясни случая Бойко Борисов.

Борисов не коментира появилото се в регионална медия видео, в което, видимо почерпен, шефът на изпълнилата обществени поръчки за стотици милиони фирма „Агромах” твърди, че премиерът е бил в интимни отношения с кмета на Симитли. „Пияници не коментирам”, бяха думите му.