До момента в МВР има подадени 259 сигнала за купуване на гласове, като в рамките на един час са постъпили 9 сигнала.

Това отчете на брифинг служебният министър на вътрешните работи Атанас Илков.

До момента са задържани 36 души за предизборни престъпления, образувани са и 70 досъдебни производства и са съставени 895 предупредителни протокола, обяви още министърът.

По думите на Илков гражданите са по-активни и подават повече сигнали за купуване гласове в сравнение с предходните избори през лятото. 

„Вече 261 са сигналите, спрямо 184 за предходните избори, така че гражданската активност се е увеличила, което е хубаво да се проявява нетърпимост към това явление“, отчете Илков.

 

По време на акциите срещу купуване на гласове, разследващите са попаднали и на незаконен дърводобив в Смолян и Кърджали.

„Вчера са установили товарни автомобили, които незаконно придобиват дърва в Смолян и Кърджали, те са неизправни, изведени от експлоатация. Тези дърва ще послужат най-вероятно за предоставяне на гражданите срещу гласове за определена политическа сила. В останалите случаи колегите задържаха парични средства, списъци, документи и доказателства, които свързани с нарушения с Изборния кодекс“, обяви вътрешният министър.

Министърът подчерта, че акцент в работата на МВР е и противодействието на производството и пласирането на наркотици, нелегалната миграция, контрабандата с акцизните стоки, пътната безопасност и битовата престъпност.

Министърът припомни, че наскоро са разбити две лаборатории за наркотици в Бургас и Варна.

В началото на предизборната кампания МВР отново разкри телефонна линията за подаване на сигнали от граждани за купуване и продаване на гласове – 02/9011298. 

Последвайте ни за още актуални новини в Google News Showcase

Последвайте btvnovinite.bg във VIBER

Последвайте btvnovinite.bg в INSTAGRAM

Последвайте btvnovinite.bg във FACEBOOK