От днес по границите МВР пита чужденците дали са плащали рушвети у нас и на кого.

През граничния пункт „Капитан Андреево” само през последния месец са преминали над 400 хиляди пътници в посока южната ни съседка. Това са гастарбайтери, които през лятото се прибират от Западна Европа, където работят, към родните си места.

Те са лесна мишена за корумпирани служители, облечени във власт. А такива и тази година не липсват. От близо 500 анкетирани на границата чужденци до момента трима са признали, че са станали обект на пътен рекет от страна на униформени. Някои от тях дори са се пазарили и успели да спестят от подкуп.

Затова с цел да се спре корупцията по границите и по пътищата на страната, мобилни екипи на МВР питат чужденците, пътуващи за Турция, дали са им искани рушвети у нас. Анкетата е във вид на беседване и не отнема повече от минута.

Ако обаче чужденецът признае, че е бил рекетиран, процедурата се усложнява. За да има разследване, той трябва писмено да се оплаче.

„Няма установено вземане на пари от страна на гранични полицаи на пункта и единствените жалби са от вътрешността на страната”, коментира Емил Гочев - началник на ГКПП „Капитан Андреево”.

Оплакванията са срещу пътни полицаи заради нарушения, но вместо в бюджета, глобите са отивали в джоба на униформените.

От МВР са категоричини, че ще бъдат безкомпромисни с корумпираните служители. За първи път подобни анкети по границата на страната ни бяха въведени преди две години заради множество получени сигнали за корупция в посолствата на някои европейски страни. След въвеждането на пограничните анкети обаче оплакванията спряха.

Другата седмица екипът анкетьори от МВР ще се премести на Кулата, тъй като постепенно потокът от гастарбайтери се обръща в посока Европа. Резултатите от допитването ще станат ясни в края на лятото. Но добрата новина е, че все по-малко чужденци се оплакват, че са станали обект на рекет в България.