Мобилни приемни на Националния осигурителен институт ще разясняват пенсионните промени. Институтът ще е длъжен да изчислява новите пенсии и по стария, и по новия начин. 

С последната поправка, която се очаква да бъде приета, се слага точка на спора как хората ще преценяват, по който начин да им бъде изчислена пенсията.

НОИ ще я смята и по стария, и по новия начин, ако човек поиска това. И ако представи всички нужни документи. Ще се изплаща по-високият размер. 

Снимка: btvnovinite.bg

Ще има нов формуляр на заявлението за пенсия, в който тази опция ще е посочена. Който иска ще я отбелязва при попълването.

На Антоанета ѝ предстои да се пенсионира в края на годината. Отсега пита НОИ какви документи да подготви и по кой начин да поиска изчисление на т.нар. „индивидуален коефициент” в пенсионната формула. Предпололага, че разликата между двете формули ще бъде малка – в рамките на 20 лв.

Снимка: btvnovinite.bg

Според последните предложени поправки – хората, които искат стария начин на изчисление, трябва да представят документи за дохода си за трите най-добри години преди 1997 г., както и за периода 1997 – 1999 г.

Ако не бъдат представени документите, „индивидуалният коефициент” ще се изчислява по новата методика, която взема предвид само дохода след 1999 г. Мобилни приемни в страната ще разясняват това.

На сайта на НОИ ще има комбиниран калкулатор, който също да ориентира хората. До 2023 г. Институтът ще смята по двата начина и ще изплаща по-високата пенсия, след това – само по новия.