Обрат за пенсиите. Ощетени от новия начин на изчисление няма да има, обеща властта след извънредна среща при премиера. Бойко Борисов се срещна със синдикати, управителя на НОИ и министъра на труда и социалната политика. След разговорите стана ясно, че ще бъдат направени поправки, така че ощетени да няма.

Предварителен анализ на НОИ показа, че промените могат да стопят парите за старост на 31% от пенсиониращите се тази година.

Снимка: btvnovinite.bg

Новият начин, по който се изчислява индивидуалният коефициент, който е чат от пенсионната формула, предизвика серия от горещи дебати и спорове. Социалният министър Бисер Петков заяви, че промените се правят, за да има по-тясна връзка между осигурителния принос на човек и неговата пенсия и да се елиминират случаите на злоупотреби.

Синдикатите и вицепремиерът Томислав Дончев, от една страна, заявиха, че  твърденията за драстично орязване на бъдещи пенсии са спекулация, а от друга - обещаха поправки, за да няма ощетени.

Снимка: btvnovinite.bg

Жена, която не пожела да покаже лицето си, разказа пред екип на bTV Новините, че е внасяла повече за осигуровки преди 2000 г. По новите правила обаче при изчислението на индивидуалния коефициент това няма да бъде взето предвид. Така, при проверка в електронния калкулатор на НОИ, се оказва, че пенсията й вместо 522 лева ще е 254 лева.

Истории като тази и бурните спорове предизвикаха срещата днес. След нея стана ясно, че общата воля била да няма ощетени. Затова ще се работи за промени на промените. Най-вероятно ще изчисляват пенсията по два начина и по-благоприятната ще се изплаща.

Снимка: btvnovinite.bg

"Искам ясно да кажа, че всички интерпретации, спекулации, че ще има намаляване на размера на пенсиите са неверни и греши този, който мисли, че сред нас има идиоти, който в името на това да направи икономия от 9 милиона би допуснал подобно нещо”, заяви Томислав Дончев.

"Самият факт, че се прави промяната е едно мълчаливо признание, че не са пресметнати всички негативи от новия начин на изчисляване на пенсията", коментира Иван Нейков от Балканския институт по труда и социалната политика.

Според синдикатите разминаването в смятането на пенсиите може да се дължи и на некоректно попълнени данни в калкулатора.

"Какъвто и да е резултата от смятането по двата начина, загуба в пъти на размера на пенсията не може да се получи и тук залагам главата си пред вас", заяви Ася Гонева от КНСБ.

Част от промените, предизвикали скандала, са взети като решение през 2015-а, а друга - през 2018-а.

Снимка: btvnovinite.bg

"Правителството на Борисов с различни партньори – АБВ и Патриотите, провеждат такава целенасочена и последователна политика, с която ощетяват българските пенсионери и бъдещите такива", заяви Корнелия Нинова от БСП.

ВМРО, „Воля” и омбудсманът се обявиха против прилагането на новите правила.

Не е ясно кога ще са готови корекциите, но е ясно, че великденски добавки за пенсионерите ще има. За всички и по равно ли - тепърва ще се решава.