От Министерството на отбраната заявиха, че е отправено искане до Швеция, Израел, Франция и САЩ за предоставяне на оферта за наемане или закупуване на самолети.

От ведомството допълват, че това се прави с цел „осигуряване на възможността Военновъздушните сили на Република България да изпълняват задачите си по охрана на въздушното пространство“.

От Министерството на отбраната добавят, че са проведени срещи с Швеция и Франция в средата на септември се очаква получаване на оферти.

„Министерство на отбраната очаква отговор на отправената покана и от Израел, и САЩ“, добавят от ведомството.

По-рано днес президентът Румен Радев заяви от Чехия, че България търси да купи изтребители втора ръка не от фирми, а от министерствата на съответните страни.

"Още март заявих на срещата на върха на НАТО, че България има нужда от междинна платформа изтребители, за да не се прекъсне дежурството по air policing и охрана на въздушното пространство. България не може да си позволи да се откаже от охраната на собственото си небе. Това ще е поне до 2030 година, не за година или две. И това ще е, ако следващият парламент благоволи да каже „да" за тези oсем самолета. Изпратени са писма, провеждат са срещи, получават се начални информации за платформи от САЩ, Франция, Швеция, Нидерландия, Израел и се търси най-доброто решение. Колко самолета ще вземем, зависи от техническите параметри, финансирането и възможностите на съответните държави за доставка", добави той.