Софийският градски съд постанови най-тежката мярка за неотклонение –„задържане под стража“, за Румен Гайтански-Вълка. Тя беше поискана от Софийската градска прокуратура. 

Според обвинението бизнесменът умишлено е склонил Стоян Мавродиев да извърши престъплението. А част от отпуснатия заем е използван за покриване на задълженията на ТЕЦ „Варна“.

Не стана ясно защо на двама обвинени за съучастничество са наложени различни мерки за неотклонение.

Според защитата обаче има документи, че с въпросния заем е покрито задължението на ТЕЦ „Варна“, но договорите не са подписвани от обвиняемите.

„Там има подписи на други хора, чиито имена вие не чухте днес в съдебната зала нито от съда, нито от страна държавното обвинение, но няма подпис на г-н Гайтански“, коментира адвокат Красимир Донков.

Защитата ще обжалва мярката. Апелативният съд ще заседава другата седмица.

 

Гайтански е разследван за присвояване на необезпечен кредит за 150 млн. лв. Заедно с него са обвинени бившият изпълнителен директор на Българската банка за развитие Стоян Мавродиев и адвокат Иван Георгиев.

Според обвинението Гайтански и адвокат Георгиев са съучастници на Стоян Мавродиев, който е извършител на престъплението. Той все още е в неизвестност.

На 16 август, когато сам се предаде, Румен Гайтански е отказал да отговаря на въпроси в Антикорупционната комисия и беше задържан за 72 часа.

 

Миналата седмица другият задържан – адвокат Иван Георгиев, беше освободен срещу парична гаранция от 50 000 лв. Той не е внесъл сумата и ще обжалва в едноседмичен срок.

Миналата седмица антикорупционната комисия направи обиск в офисите на Гайтански и Мавродиев.

Според разследването, част от близо 150 млн. лева пари от ББР са отишли за закупуване на луксозни автомобили.

Луксозните автомобили на Гайтански, за които разследващите имат разрешение, все още не са изнесени.