Мирна демонстрация на служители на БНР. Този път тя се провежда пред сградата на Съвета за електронни медии (СЕМ) и е в отговор на искането на регулатора за предсрочно прекратяване на мандата на генералния директор Светослав Костов.

Това е втора акция в защита на ръководството и работещите в медията, след като в понеделник част от служителите се събраха за кратко на демонстрация пред сградата на БНР и поискаха да се даде шанс на сегашния директор.

В радиото бе допусната безпрецедентна криза, предизвикана от опита за сваляне от ефир съдебния журналист Силвия Великова и спиране на програмата „Хоризонт" за часове през септември.

В отговор от СЕМ поискаха оставката на Костов, но той отказа да напусне поста.

„Събрали сме се в подкрепа на медията, в която работим. Това не е нито протест, нито контрапротест. Събрали сме се, за да зададем няколко въпроса. Един от тях е въз основа на какви доказателства БНР е глобено. Смятаме, че исканата оставка на Светослав Костов е саботаж”, обясни Дарина Григорова от радиосдружение КТ "Подкрепа".

По думите й акцията под мотото „Свобода на словото” обслужва хора, които не искат да бъдат направени реформите, които са залегнали в концепцията и договора за управление на БНР.

„Нашето искане е да има ясни критерии. Да имаме доказателства за това, което се е случило и дали наистина има вина и действително някой от БНР е извършил спирането на предавателите”, каза още Григорова.  

Междувременно днес временната парламентарна комисия, която трябва да проучи  фактите и обстоятелствата, свързани с прекъсването на излъчването на програма "Хоризонт" в средата на септември, се събира на първо заседание.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!