Близо 20 дни няма официална информация какво е наложило спирането на сигнала на програма „Хоризонт” по БНР. Това заяви в предаването „Лице в лице” председателят на Съвета за електронни медии София Владимирова.

Тя заяви, че действието е безпрецедентно. По думите ѝ, че прокуратурата и Комисията за регулиране на съобщенията, правили проверки по случая, са се произнесли, че технически проблем не е имало.

Шефът на СЕМ посочи, че не може да категоризира спирането на сигнала като цензура, защото все още текат проверки.

„Изслушахме ген.директор на БНР още на 16 септември, това беше понеделникът след спирането на сигнала. До този момент ние нямаме информация защо спря ефирът на „Хоризонт”, след като очевидно техническа причина няма. Не знаем кой носи отговорността за това”, каза още председателят на СЕМ.

Съветът за електронни медии поиска оставката на директора на БНР Светослав Костов и му даде срок да я подаде до 4 октомври. Според Владимирова, ако до края на този срок той не се откаже от поста си, на редовно заседание на СЕМ ще бъде гласувано предсрочното му освобождаване.

„На него всеки от съветниците ще може да изрази своята воля и да изрази мнение – „За”, „Против” или „Въздържал се”. Четирима съветници му поискаха оставката, за да бъде прието решението да предсрочно прекратяване на мандата са необходими най-малко три гласа”, посочи Владимирова.

Според София Владимирова, кризата в БНР и скандалът с председателя на „Атака” Волен Сидеров в БНТ поставят на дневен ред въпроси, свързани с медиите, които трябва да бъдат решени.

„Очевидно има натрупано напрежение в сектора, очевидно има нужда да се търсят нови механизми. Дори да поговорим за това, дали този закон (б.р. Законът за радио и телевизия) трябва да има обновление – това е закон на над 20 години”, посочи шефът на СЕМ.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!