Съветът за електронни медии поиска оставката на генералния директор на Българското национално радио Светослав Костов.

Причината - спирането преди две седмици в продължение на 5 часа на сигнала на програма "Хоризонт" и напрежението в радиото.

След скандалите и протестите - единодушно 4-ма членове на СЕМ - един е в отпуск - споделиха мнението, че Светослав Костов ще трябва да се оттегли от поста генерален директор на националното радио. Мотивите - в медията обстановката е напрегната и има разделение.

Всички членове на СЕМ, с изключение на един, който е в отпуска, поискаха от Светослав Костов да се оттегли от поста си и му дадоха срок от една седмица, за да направи това.

Точно две седмици след като ефирът на радиото замлъкна и последваха протести регулаторът реши: ако директорът Светослав Костов не напусне сам Драган Цанков, СЕМ ще гласува на заседание неговата оставка след седмица. 

Така че, до следващата седмица в петък ние ще очакваме действията на генералния директор на БНР, след което тъй като волята на съветниците днес пред вас стана ясна, ще се пристъпи към процедура за предсрочно прекратяване на мандата”,  обясни София Владимирова, председател на СЕМ.

Светослав Костов каза, че няма да си тръгне, защото идват избори, започва одит, а вече има и проверка на прокуратурата за натиск в радиото.

На мен също започва да ми мирише на някакъв вид саботаж, обяви и самият Светослав Костов.

Междувременно днес депутатите създадоха анкетна комисия, която да разследва има ли политически натиск в радиото. А Сметната палата ще направи одит там от 2017-та насам. 

Според Антон Кутев от БСП, въпросът как се осъществява политическо въздействие върху националното радио е ключов. Това е въпросът Кой? и ние с тази точка няма да го решим, заяви Кутев.

Александър Иванов от ГЕРБ призова темата да не се политизира. И двете решенията за одит и проверка бяха приети единодушно. 

Сега на ход е СЕМ следващия петък, а цялото интервю със Светослав Костов можете да видите в предаването „Тази събота”.