Асоциацията на европейските журналисти в България организира протест пред БНР за свободата на словото под мотото „Да дадем сигнал!”

Проявата започна на обяд ч. и беше по повод прекъсването на сигнала на програма „Хоризонт” на 13 септември за повече от 5 часа.

Снимка: Ладислав Цветков

Протестиращите направиха жива верига от радиото до националаната телевизионна кула. Те се подредиха през 10 метра.

Снимка: Ладислав Цветков

Според изчисленията за нея са необходими 111 журналисти.

Снимка: Ладислав Цветков

Числото е символично – в момента страната ни се намира на 111 място по свободата на словото.

Прокуратурата започна наказателно производство по случая с прекъсването на програмата. Властите установиха, че спирането на сигнала не се дължи на профилактика, както гласеше официалното съобщение на ръководството на радиото.

Утре се очаква Съветът за електронни медии (СЕМ) да обсъди дали да отстрани сегашния генерален директор Светослав Костов след сигнали от журналистите, че се оказва натиск.

Снимка: Ладислав Цветков

След дълго мълчание Костов излезе във вторник с отворено писмо и заплаши със съд критиците. Обяви също, че радиото е „подложено на атака”.   

Снимка: Ладислав Цветков

Според него случилото се води до противопоставяне на служителите и уронване на престижа на радиото. Костов твърди, че няколко човека използват СЕМ за проводник на лични интереси и клевети.

„Категорично заявявам, че под никаква форма не съм упражнявал контрол върху словото и публичното общуване. Доказателство за това е програмното съдържание през последните дни”, написа още Костов.

Български журналисти подчертаха, че "случващото се в БНР има за цел да всее страх в цялата гилдия или поне в онази малка част, която все още се съпротивлява и е дадена тази възможност за се съпротивлява".

Темата БНР и създаването на специална анкетна комисия влиза в пленарната зала. Комисията по медии и култура прие предложението на управляващите, Сметната палата да направи проверка в БНР за последните три години.