Съветът за електронни медии ще глоби Българското национално радио заради спирането на програма „Хоризонт” миналия петък.

Въпросът за оставка на генералния директор на радиото Светослав Костов се отлага с няколко дни.

СЕМ отчете като „безпрецедентно” спирането на ефира на Програма "Хоризонт", което дойде на фона на протест срещу свалянето от ефир на репортера и водещ Силвия Великова. Единодушно членовете на съвета сезират прокуратурата за цензура и натиск върху журналистите в радиото. 

Снимка: btvnovinite.bg

Днес журналисти от Българското национално радио излязоха с лицата си и с документи пред СЕМ и обявиха, че върху тях са упражнявани цензура и натиск. Силвия Великова разказа как е научила от от генералния си директор, че ще бъде свалена от ефир в Борисовата градина.

„На тази среща той ми каза: „Има много голям натиск да бъдеш свалена от ефир. Аз попитах от кого – той ми каза „Обадиха ми се четирима души”. Имена няма. Звучеше доста като през 90-е години. Каза ми, че децата му ще останат гладни, няма да си намеря работа”, сподели пред СЕМ Великова.

Снимка: btvnovinite.bg

Изненадващо пенсионираният директор на Хоризонт Ивайло Савов призна, че в радиото има натиск и че в продължение на 10 дни генералният директор е разговарял с него. Той каза още, че е искал да намери административен вариант, така че Силвия Великова да бъде снвалена от ефир за месец и половина.

Журналистите поискаха оставката на генералния директор на националното радио Светослав Костов. Регулаторът поиска седмица, за да вземе решение, след като се запознае с всички документи. Без отговор засега остават въпросите кой оказва натиска и защо той е допуснат. 

Малко по-рано днес от ДАНС обясниха, че събраните доказателства по скандала вече са в прокуратурата. Държавното обвинение разследва случая от няколко дни. Очаква се утре и Комисията за регулиране на съобщенията да огласи данните от своята проверка по скандала.