Глоба от 27 хил. лв. за Българското национално радио. Това реши Съветът за електронни медии днес. От БНР съобщиха за bTV, че ще обжалват глобата.

7 хил. лв. е санкцията за нарушаване на индивидуалната лицензия, другите 20 хил. лв. са заради нарушаване на принципа за гарантиране правото на информация.

Наказанието идва след  протести, контрапротест и искане от страна на СЕМ на оставката на директора на БНР Светослав Костов, след като ефира на програма „Хоризонт” замлъкна за кратко през септември. 

„Не, не глобяваме всички вас и всички нас, защото предполагам, че контекстът на вашия въпрос е, че всички са данъкоплатци, глобяваме Българско национално радио, така изисква Законът за радио и телевизия”, каза София Владимирова, председател на СЕМ.

От БНР казаха, че имат основание да обжалват глобата. „До момента глобите, които идват за различни нарушения, дори и тази за разпространяване на информация за непълнолетно лице се плащат от бюджета на националното радио”, каза директорът на БНР Светослав Костов.

Между БНР и СЕМ стои още един казус: поисканата от регулатора оставка на Костов.
„В случай, че тази оставка не бъде получена в Съвета за електронни медии, следващото редовно заседание на Съвета, предстои да бъде разгледано решение за предсрочно прекратяване на мандата на господин Костов”, уточни шефът на СЕМ.

Костов е категоричен, че няма намерение да подава оставка.  

 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!