Бизнесменът Миню Стайков, шуреят му Белун Хазърбасанов и синът на карнобатския кмет Иван Димитров остават за постоянно в ареста, реши Специализираният наказателен съд.

Те бяха задържани след разбиването на фабрика за нелегални цигари в Карнобат, нанесла щета на бюджета в размер на 70 млн. лв.

Първоначално бяха арестувани 10 души, а обвинения бяха повдигнати на 8, сред които – и Стайков. Те ще отговарят за участие в престъпна група за пране на пари, данъчни измами и търговия с незаконни цигари. Трима души се издирват, сред тях - и синът на бизнесмена Стайко.

Според съдията по делото може да се направи обосновано предположение за участието на Стайков в престъпната група. Също така имало доказателства, че той е създал условия и организация за извършване на данъчни престъпления, чрез регистриране на голям брой търговски дружества на свързани с него лица, които той реално контролира.

От документите по делото съдът установи още, че може да се направи обосновано предположение за съпричастност на обвиняемия Хазърбасанов към престъпната група. Той също контролирал търговски дружества, регистрирани на негово име и други лица, които евентуално са създадени с цел извършване на данъчни престъпления.

Обосновано предположение за участие в организирането на дейността по производството на цигари без бандерол има за Иван Димитров, според съдебния състав. За данъчни престъпления обаче нямало данни.

Опасност за укриване няма за никого от обвиняемите, каза още съдията, цитиран от БТА. Като допълни обаче, че има опасност те да извършат нови престъпления.

Кметът обяви, че синът му не е знаел за незаконното производство, а адвокатът на Миню Стайков обяви, че клиентът му е „пришит” към делото.

Определението на съда може да се обжалва.

  • Отвориха завода за вино край Карнобат, но той не може да започне работа
  • Имало ли е безакцизно производство в заводите край Карнобат?
  • Заводите на Миню Стайков ще възобновят работа поетапно
  • ДС, куфарчета, „Мултигруп”: Откъде тръгнаха знаковите олигарси у нас
  • 20 дружества с легална дейност участват в данъчните измами по случая „Карнобат”
  • Спецпрокуратурата изнася днес още данни за случая „Карнобат”
  • Осем обвинени след акцията на специализираната прокуратура във "Винпром Карнобат"
  • Кметът на Карнобат: С Миню Стайков не сме приятели, но се познаваме добре
  • Все още няма повдигнати обвинения след акцията във „Винпром Карнобат” (ОБЗОР)
  • Спецпрокуратурата влезе във „Винпром Карнобат”, задържаха Миню Стайков (СНИМКИ)