Няма повдигнати обвинениния на арестуваните за пране на пари във „Винпром Карнобат”. По-рано днес спецпрокуратурата влезе в офисите на алкохолната компания, „Сис Индустрийс” и „Топаз мел”. Разследва се престъпна група за укриване на данъци в големи размери.

Обиски и арести

Задържани са над 10 души, сред които и бизнесменът Миню Стайков. Разплитането на схемата за пране на пари започва от акция на ГДБОП в нелегална фабрика за производство на цигари в Карнобат.

Снимка: btvnovinite.bg

Органите на реда извършиха разпити на свидетели и претърсвания в офисите на алкохолния бос, те продължават и в момента. Зам.-главният прокурор Иван Гешев заяви, че фирмите на Стайков са укривали от данъци около 70 млн. лв. годишно. Обиски и разпити на свидетели имаше и в района на Карнобат, където са складовете на фирмите.

Снимка: Десислава Генева

Фабриката за нелегални цигари

ГДБОП влиза в цеха за цигари в Карнобат на 18 юли, но информацията остава скрита до днес. По думите на зам.-главния прокурор на следствието Борислав Сарафов „интересите на държавата предполагат да бъдат хванати едрите риби, тези които са организатори, тези които са ръководители на това нелегално производство”.

Собственик на цеха за цигари е синът на кмета на Карнобат – 37-годишният Иван. Той поясни, че няма информация дали синът се познава с Миню Стайков. Сградата е отдадена под наем на фирма с клауза в договора да извършват производствена дейност, а наемът покривал заплатите на охранителите и тока.

Кой е Миню Стайков?

Името на алкохолния бизнесмен Миню Стайков се споменава в голям брой разследвания. През 1997 година фирмата за алкохол на Миню Стайков е засечена от властите, че използва фалшиви бандероли. 

През 1998 година, по време на правителството на Иван Костов, Стайков е разследван в операция „Градус" за контрабанда на алкохол. През следващата година е проверяван за друго митническо нарушение – незакрит временен внос на спирт.

Снимка: btvnovinite.bg

През 2005 година алкохолният бос е разследван отново за контрабанда. Преди пет години синът му – Стайко Стайков, е издирван и задържан, след като сам се предава, за данъчни престъпления в операция „Захарно петле". Освободен е срещу 50 000 лева гаранция.

До момента, по нито едно от тези разследвания Стайков не е получил осъдителна присъда.

Снимка: btvnovinite.bg

Той е известен като един от големите дарители на фондацията на Елена Костова, съпруга на премиера Иван Костов „Бъдеще за България". Стайков лично подарява колекционерска ловна пушка на президента Първанов, когато той е гост на откриването на обновения завод в Карнобат.