Специализираният наказателен съд отказа да измени мярката за неотклонение на Миню Стайков от "домашен арест" в по-лека, информира БГНЕС.

По-рано спецсъдът отказа да измени и мерките за неотклонение на Маринела Арабаджиева и Ветко Арабаджиев. Те също остават под домашен арест. Семейство Арабаджиеви са кандидати за депутати от партия "Заедно за промяната". Съдът обаче не ги пусна да правят кампания сред хората.

Подсъдимият бизнесмен Миню Стайков пък осъди България в Страсбург. Според Европейския съд по правата на човека Стайков е бил обект на прекомерно дълго задържане. Той излезе от ареста през февруари тази година след 2 години под стража.

Обвиняемият в данъчни престъпления Миню Стайков ще участва в изборите като кандидат за депутат в Бургас в листите на партия "Бригада".

"За да може да осъществява правата си на кандидат за народен представител, а именно
да посещава район, да се среща с избиратели. Мярката домашен арест не е адекватна, той е с имунитет", коментира адвокатът Анна Попова. 

Кандидатите за народни представители наистина придобиват имунитет, но той е само за времето на предизборната кампания, тоест е едномесечен и частичен.