Осем са обвинените след акцията на специализираната прокуратура във „Винпром Карнобат”. Сред тях са собственикът Миню Стайков, синът му Стайко и синът на кмета на Карнобат Иван Димитров.

Според обвинението, всички осем са участвали в организирана престъпна група за продажба на акцизни стоки без бандерол, извършване на данъчни престъпления и пране на пари.

Държавното обвинение ще поиска най-тежката мярка за неотклонение - задържане под стража.

В Карнобатско мненията за Миню Стайков са в двете крайности.

Димо Бахчеванов, жител на Карнобат, споделя, че той е взел цялата земя на селото. Съсед на Стайков пък посочи, че е направил много за града и помага много на хората.

Казват още, че Стайков е сред най-големите благодетели на църквата и спонсор на празниците на града. Племенникът в родната му къща отказа коментар.

Прокуратурата започна разследването за фабриката за нелегално производство на цигари, а имотът, в който е открита е собственост на сина на кмета на Карнобат. Отдаден е под наем на фирма.

"Дума не става за каква производствена дейност, само има една клауза – разрешена от закона. А се оказва, че има дейност, която не е разрешена от закона”, коментира Георги Димитров, кмет на община Карнобат.

Преди ден спецпрокуратурата влезе в офисите на алкохолната компания, „Сис Индустрийс” и „Топаз мел”. Образувано e досъдебно производство за организирана престъпна група, създадена с цел избягване на плащане на данъчни задължения в големи размери, държане на акцизни стоки без бандерол и пране на пари.