Ремонтът на третия кабинет на Бойко Борисов е в ход и беше обявен по обед от коалицията на ГЕРБ и „Обединени патриоти“.

Снимка: btvnovinite.bg
Правителствените рокади - кои министри подават оставка?

Напускат четирима министри, прави се и една рокада. Както бе обявено още миналата седмица от Министерския съвет излизат министрите на финансите Владислав Горанов, на икономиката Емил Караниколов, на вътрешните работи Младен Маринов и министъра на туризма Николина Ангелкова.

Рокада ще има и в здравното министерство.

Снимка: БГНЕС

Владислав Горанов ще бъде сменен от досегашния здравен министър Кирил Ананиев. Ананиев се връща отново в държавния ресор, където е най-силен и с най-голяма експертиза - финансите и съставянето на държавния бюджет. Ананиев беше служебен министър на финансите в последния служебен кабинет на проф. Герджиков, назначен от президента Радев.

Кирил Ананиев отстъпва здравеопазването на проф. Костадин Ангелов, досегашен изпълнителен директор на университетската „Александровска болница“.

Снимка: btvnovinite.bg

Емил Караниколов напуска Министерството на икономиката и предава поста на своя заместник  Лъчезар Борисов.

Снимка: БГНЕС

Настоящият директор на "Националната полиция" главен комисар Христо Терзийски е номиниран да оглави Министерството на вътрешните работи. Той ще поеме поста от Младен Маринов след напрежението и полицейското насилие под прозорците на Министерския съвет преди две седмици.

Снимка: БГНЕС

Юристът и вицепремиер по икономическата и демографската политика Марияна Николова вече ще отговаря и за туризма, като поема поста от министър Николина Ангелкова.

Така в последната година от управлението си кабинетът "Борисов 3" вече има точно 15 министерски оставки и рокади. 

Причините за рокадите

Около три часа бяха необходими на Координационния съвет, за да утвърди промените в правителството. Бойко Борисов, Красимир Карачанов и Валери Симеонов седнаха на една маса и разпределиха нови попълнения в Министерския съвет.

Премиерът Борисов посочи действията на полицията на протестите в София и в „Росенец“ като причина за раздялата с министъра на вътрешните работи.

„Някои от действията на протеста не отговарят на мойте разбирания, второ на „Росенец“ имаше заявен протест и те трябваше да осигурят така протичането му, за да не го отнасят хора, които нямат нищо общо. Младен Маринов е изключителен офицер, но в политиката има грешки, които трябва да се наказват“, обясни премиерът.

Борисов похвали и същевременно разкритикува Владислав Горанов.

„Министър Горанов постигна много, но и аз не можах да си отговоря на въпроса защо контролът върху комисията по хазарта пет години е бил занижен“, заяви премиерът.

Обяснението за смяната на Емил Караниколов е „раздадени бонуси и грантове“.

„В много сфери се справя, но започнах да чувам за неща във връзка с бонуси или грантове, които се раздават, Искам контролът там да бъде много строг“, разкри Борисов.

Борисов след края на мандата

Министър-председателят сподели, че вижда бъдещето си след края на мандата само като лидер на партия ГЕРБ.

Снимка: btvnovinite.bg

„След мандата аз отивам да си ръководя партията, сега да си уктреваме структурите, всички я ръфат, защото ние на 100 процента сме ангажирани с правителството и се допускат грешки, самият контрол е занижен“, каза още Борисов.

Министърът на транспорта Росен Желязков оцени високо отстранените си колеги и посочи, че е готов по всяко време с оставката си.

„Те имат моите уважения и адмирации – прекрасни колеги, прекрасни експерти. Благодаря им за работата. Това да се раздели човек с министерския пост не е лична драма.

В състава на кабинета предстоят  промени и сред заместник-министрите.

Кои са новите лица в правителството "Борисов 3"?

Предложенията за министри могат да бъдат обобщени по-скоро като вътрешни размествания.

Снимка: btvnovinite.bg

Новият министър на вътрешните работи ще се качи нагоре по стълбите, за да влезе в кабинета, който формално все още принадлежи на Младен Маринов. Христо Терзийски от 24 години е полицай и винаги е бил сред спряганите имена за високите постове в системата.

Бъдещият наследник на Владислав Горанов е един от най-добрите специалисти у нас, който разбира от държавни финанси. Кирил Ананиев познава отлично министерството, защото от 1998 г. с малки прекъсвания, е бил заместник финансов министър. А преди три години и служебен финансов министър.

Снимка: БГНЕС

Хирург, начело на една от най-престижните болници у нас е номинацията за здравен министър. Проф. д-р Костадин Ангелов работи в Александровска болница още като  студент и вече за трети път е нейният изпълнителен директор.

Снимка: БГНЕС

Номинацията за министър на икономиката е настоящият заместник министър Лъчезар Борисов, който е във ведомството от 2002-ра година. Той ръководи и екип, който има за задача да привлича чуждестранни инвестиции. Увлича се от състезания по математика.

Снимка: btvnovinite.bg

Новият министър на туризма е действащият вицепремиер Марияна Николова. Тя наблюдава този ресор още когато влезе в правителството след оттеглянето на Валери Симеонов от поста. Николова се издигна в държавната служба от позицията началник на кабинета на Симеонов.

И още една новина от Министреския съвет - в понеделник правителството ще представим финансови, социални и икономически мерки, свързани с пандемията, причинена от COVID- 19.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!