Мащабен, но не и изненадващ – така може да се определи ремонтът на кабинета „Борисов 3“, анонсиран от управляващите днес. На фона на протести и периодично избухващи от месеци публични скандали, от Министерския съвет си тръгват финансовият министър Владислав Горанов, силовият Младен Маринов, икономическият Емил Караниколов и този на туризма Николина Ангелкова.

Единствената дама сред подалите оставка няма да бъде пряко заменена – вместо това нейният ресор отива към вицепремиера по икономическата и демографската политика Марияна Николова. Кирил Ананиев, пък, освобождава здравното министерство, за да се завърне като министър във финансовото. Именно там като несменяем зам.-министър той проектира бюджетите на държавата в продължение на години.

Така три нови лица влизат в правителството. И главен комисар Христо Терзийски, и Лъчезар Борисов, и проф. Костадин Ангелов обаче са добре познати на всички, които следят процесите в секторите „Сигурност“, „Икономика“ и „Здравеопазване“.

От офицер в столичното Шесто до вътрешен министър

Гл. ком. Христо Терзийски е роден на 31 юли 1968 г. в Кюстендил, завършил е висшето си образование в Техническия университет в София.

През 1996 г. започва като офицер в сектор „Криминална полиция“ в Шесто РУ в София. Кариерата му е свързана с този сектор, както и с борбата с дрогата. През 2009 г. става зам.-директор на СДВР, а от 24 февруари 2015 г. оглавява Главна дирекция „Национална полиция“.

Снимка: БГНЕС

Христо Терзийски е преминал през специализирани курсове към Международна правоприлагаща академия – ILEA – през 2005 г. в Будапеща  и през 2008 г. в Розуел, Съединените щати.

Човекът, който ще трябва да оперира здравеопазването

Роден на 7 юни 1977 г., специалистът по коремна хирургия проф. Костадин Ангелов започва професионалния си път като лекар от спешното отделение на Центъра за спешна медицинска помощ – София област. От юни 2006 г. до март 2013 г. ръководи хирургичен екип на УМБАЛ „Александровска“, а от тогава до наши дни е изпълнителен директор на лечебното заведение.

Снимка: БГНЕС

Преподава на студенти в Медицинския университет като е бил награждаван като най-добър преподавател, автор е на учебници, участва в различни експертни структури на национално равнище.

Освен по медицина, проф. Ангелов има магистърски степени по обществено здраве и здравен мениджмънт, както и по финанси.

Опитният заместник, който ще стане титуляр

Досегашният зам.-министър на икономиката Лъчезар Борисов е роден през 1978 г. в Самоков. Завършил е специалност „Макроикономика“ в УНСС, като втората му специалност е „Счетоводство и финанси“.

Специализира „Устойчиво развитие“ във Венециански международен университет и Регионалния център по околна среда в Будапеща, както и „Счетоводни и одит регулации“ към Световната банка. Завършва обучение по „Предприемачество и рисков капитал“ в Американския университет и има успешно преминати курсове по „Управление на проекти“ (WIFI, Австрия), „Насърчаване на преките чуждестранни инвестиции“ (JICA, Япония), „Борсово-валутна търговия и банки" (CITIGRUP и CITIBANK) и др.

Публикувал е научни статии в сферата на антимонополното законодателство и моделите на пазарно стопанство, платежния баланс на страната и банковата ефективност при сливанията и поглъщанията.

Снимка: БГНЕС

Има богат натрупан опит в сферата на корпоративното управление, като е бил и в ръководните органи на редица частни и държавни компании от сферата на промишлеността, енергетиката и финансовото управление.

От 2002 г. е държавен служител, като първата му позиция е главен експерт в Министерството на икономиката. От 2006 г. до момента е началник на отдел, като ръководи отдели „Преструктуриране и капиталови пазари“ и „Управление и преструктуриране на държавното участие“.