Ясни са промените в третия кабинет на Бойко Борисов. Петима министри се разделят с постовете си, като един от тях сменя ресора, а четирима напускат правителството.

Премиерът постигна съгласие за смените с партньорите си от управляващата коалиция.

Младен Маринов

Премиерът посочи действията на полицията на протестите в София и в Росенец като причина за раздялата с министъра на вътрешните работи.

„Някои от действията на протеста не отговарят на моите разбирания, второ на Росенец имаше заявен протест и те трябваше да осигурят така протичането му, за да не го отнаяснат хора, които нямат нищо общо. Младен Маринов е изключителен офицер, но в политиката има грешки, които трябва да се наказват“, аргументира се премиерът. 

Владислав Горанов

Борисов похвали и същевременно разкритикува финансовия министър Владислав Горанов. Премиерът уточни, че той е постигнал много в неговия ресор, но лошият контрол върху работата на Комисията по хазарт – трябва да има последствия.

Емил Караниколов

Обяснението за смяната на министъра на икономиката Емил Караниколов е – раздадени бонуси и грантове във ведомството.

„В много сфери се справя, но започнах да чувам за неща във връзка с бонуси или грантове, които се раздават, искам контролът там да бъде мното строг“, каза Борисов.

Бъдещето на Борисов

Министър-председателят сподели, че вижда бъдещето си след края на мандата само като лидер на партия ГЕРБ.

„След мандата аз отивам да си ръководя партията, сега да си уктреваме структурите, всички я ръфат, защото ние на 100 процента сме ангажирани с правителството и се допускат грешки, самият контрол е занижен“, каза още Борисов.

Реакциите в кабинета 

Министърът на транспорта Росен Желязков оцени високо отстранените си колеги и посочи, че е готов по всяко време с оставката си.

„Те имат моите уважения и адмирации – прекрасни колеги, прекрасни експерти. Благодаря им за работата. Това да се раздели човек с министерския пост не е лична драма.

В състава на кабинета предстоят  промени и сред заместник-министрите.