Решението на Слави Трифонов да не се кандидатира за следващия парламент, не само че няма да намали гласоподавателите за партията, а ще ги увеличи.

Това заяви пред БТА Мика Зайкова от „Има такъв народ“. Според нея позицията, която е избрал лидерът на партията, е много добра.

„Аз не смятам, че партийните лидери непременно трябва да бъдат депутати, защото като депутат той ще носи отговорност само за региона, който представлява, а като лидер на партия ще носи отговорност за цялата партия и за всички хора, които е предложил за депутати“, каза Зайкова.

По думите ѝ второто място на ИТН на парламентарните избори през април е голям успех. Според нея хората в България са приели с топло отношение и одобрение изказването ѝ при откриването на 45-ото НС, защото винаги се е стараела да говори истината.

„Ако пак съм най-дъртото нещо в следващия парламент, пак ще кажа нещо, което мисля", допълни тя.

За нея решението на следващ парламент за преизчисляване на пенсиите със среден осигурителен доход от 2018 г. е неизбежно и няма да има партия, която да се противопостави, защото политиците би ги било срам да не се погрижат за възрастните хора. Бившият синдикалист смята, че пенсиите трябва да се преизчисляват на всеки пет години, което е заложено и в програмата на ИТН.

Тя обясни, че навсякъде в ЕС пенсиите са заместващ доход от доход, който си получавал, като в скандинавските страни заместването е 80-90%. В България този заместващ доход по официални данни е 35%, което означава, че всеки пенсионер след пенсиониране веднага затъва в мизерия, заяви Зайкова.

„Ние сме най-нещастните, ние живеем най-малко, това означава, че качеството на живот в България е много ниско. Бедността може да се преодолее, но най-страшното е, че за 30 г. няма правителство, което да се е погрижило за качеството на образованието и от пето място в света, където бяхме през 1989 година, сега сме на 88 място от 143 държави", заяви Мика Зайкова.

Според нея диалогът е правилното решение за предстоящата предизборна кампания, войната и омразата не са добри съветници. „Диалог трябва да има и се надявам, че партиите на промяната ще успеят, не само се надявам - те трябва да успеят, за да тръгне тази държава, да се оправи“, уточни Зайкова.