Двамата пациенти, настанени с коронавирус в университетската болница в Плевен, са в добро състояние. Очакват се окончателните резултати от пробите на контактните с тях лица. РЗИ в Плевен са установили, че това са общо 130 души.

Ситуацията в болницата е спокойна от началото на деня.

В аптеките в Плевен пациентите влизат по един, за да се ограничи струпване на хора в помещенията.

Още от сутринта Силвия се запасява с ръкавици и спирт. Като управител на хранителен магазин казва, че е длъжна да се грижи за хигиената в него.

"Не ни притеснява, но понеже съм в хранителен обект и просто се задължавам аз самата да го правя, защо да се притеснявам", казва Силвия.

"Основно недостигат маски, но имаме уверение, че в бъдеще ще се осигурят количества. На този етап спирт и ръкавици в аптеките има", обясни Любомир Панов, магистър-фармацевт и председател на РФК-Плевен.

До момента са установени общо 130 контактни лица със заразените пациенти в Плевен. Сред тях са семейството им, съседи, колеги и студенти по медицина, които са били на стаж в болницата. Проби за коронавирус днес се вземат и от италианските работници по строежа на газопровода "Балкански поток", нищо че нямат симптоми.

"В града се получи безпокойство във връзка с контингента от италиански работници. Искам да успокоя хората, те са обхванати, не се разхождат безконролно", отбеляза д-р Николай Деков, РЗИ-Плевен.

Снимка: btvnovinite.bg

Все още не е ясно кой е първоизточник на заразата в града.

"Учат студенти от над 40 държави в Медицинския университет, има чуждестранни фирми, не само италиански, а и френски, турски, гръцки, немски. Ние не сме откъснати от света. Въпросът е да се вземат да се профилактират рисковите групи", посочи за bTV Георг Спартански, кмет на Плевен.

Училища, детски градини и университета остават затворени. Поетапно се дезинфекцират обществените сгради и градския транспорт. Най-вероятно ученическата грипна ваканция в града ще бъде удължена след 11 март.

COVID-19 в числа
Заразени* Нови случаи Починали Излекувани
България 2 711 84 160 1 545
Света 6 962 528 122 207 401 544 3 403 757
Заразени* Нови Починали
България 2 711 84 160
Света 6 962 528 122 207 401 544
* Общ брой случаи, вкл. починали и излекувани. * Общ брой случаи, включително починали и излекувани. Източник: Worldometer