8 проби са съмнителни и те ще бъдат повторени, съобщиха от Националния оперативен щаб за борба с коронавируса. Това са проби от Габрово и Плевен, в средата на деня резултатите ще бъдат готови.

Вчера от ВМА са изписани 6 пациенти, които са изкарали своята карантина. Днес ще бъде отворен втори консултативен кабинет към Инфекциозната клиника, съобщи още ген. Мутафчийски.

„Отчетени са проби 27 за коронавирус във ВМА, които са отрицателни, във Варна са 20, които също са отрицателни. В националната лаборатория са изследвани 171 проби, 8 от които се уточняват т.е. повтарят се. Става въпрос за пробите от Плевен и Габрово. В Плевен в средата на деня ще бъдат потвърдени дали са положителни, или се отхвърлят като положителни. За днешния ден във ВМА ще има 28 проби“, посочи ген. Мутафчийски.

По думите му в света ескалират случаите на заболяването. „За последното денонощие имаме над 1500 обявени нови случаи. 1797 са случаите в Италия към 6.00 часа сутринта и вече са 9172, с което Италия излиза на второ място след Китай. В Корея са 7500, Иран - 7161, Германия, Франция и Испания имат над 1000 случаи.

В региона имаме нови случаи в Гърция – 11 и стават 84, в Албания има още 4 и вече са 6, в Босна и Херцеговина са 5, Румъния - общо 17, Северна Македония – 4, Сърбия – 2, от които един нов, Хърватия има 13, и България все още са 4“, съобщи още ген. Мутафчийски.