Разрешаваме индивидуалните спортове на открито, но не състезания. Може тенис на корт, да тичат по пистата на стадиона, да тичат в парка. Лично Мутафчийски настоява да отворим и плувните басейни при спазване на мерките.

Това заяви премиерът Бойко Борисов на извънреден брифинг в Министерския съвет.

"Всичките мерки са в полза на здравето и психиката на хората. Навсякъде дезинфекция и дистанция. Заведенията на открито се отварят, ще се уточни как точно хората да ходят там", добави Борисов.

"От утре инструкторите могат да работят – автоинструктори, авиация, шофиране. С дезинфекция, маски вътре в автомобила. Теоретичната подготовка или по интернет, или ако са в зала – на дистанция", поясни Борисов.

Има единодушие по отношение на КПП-тата.

"Те изиграха много важна роля. Имаме определени места, където заграждаме улица, град, махала и по този начин ще продължим да действаме. Считам, че следобед на Гергьовден може да махнем КПП-тата, защото ме е страх, че ако го направим днес, масово стотици хиляди ще се изнесат“, каза още Борисов.

Не е постигнато съгласие по отношение на детските градини и яслите.

"Кунчев и Кантарджиев считат, че можем да ги пуснем. Ген. Мутафчийски счита, че не можем, защото децата, връщайки се там, ще поставим на риск учителите и медицинските сестри. Ако има едно дете на 20, след няколко дни всички те ще носят вируса. Ще се приберат вкъщи и ще имаме епидемия. Аз съм съгласен с това", обясни премиерът.

"Моето мнение е, че няма достатъчно натрупани данни в света как това би се отразило на развитието на епидемиологичната ситуация. Трябва предпазливо да се отнесем към отпускането на мярката по отношение на детските градини. Да анализираме ситуацията в страните, в които вече се прилага. За децата рисковете са минимални, но това е болест, която се носи от децата, но убива бабата и дядото. Като има достатъчно натрупани данни, мярката може да се преосмисли", каза от своя страна ген. Венцислав Мутафчийски.

"Философията, която се изповядва за всяка отпусната мярка, е възможността да се спазва физическа дистанция и да се спазват дезинфекционните мерки, както и използването на защитни средства от страна на персонала. Където масите са много на гъсто, задължително трябва да се разредят", уточни Мутафчийски.

Тировете и бусовете, които минават транзит през България, ще бъдат облекчени по отношение на декларациите, тъй като се създават опашки.

"Ако тези мерки сработят, после ще ги разширим. Тогава ще кажем, че вече сме обучени. Само колективната дисциплина и ред могат да облекчават все повече мерките. Не сработи ли, веднага КПП-та и затваряме", допълни премиерът.

Работи се по нов закон, в който ще бъдат включени всички мерки, които предвиждат права. Ограниченията, които ще съпътстват ежедневието ни, ще се регулират на база на препоръки на Щаба и със заповеди на здравния министър. Очакванията са за йо-йо ефект и той ще бъде наблюдаван. Затова и мерките, които се предвиждат в момента за по-либерален режим в определени дейности, следват общата матрица физическа дистанция.

Ангел Кунчев добави, че от СЗО препоръчват на страните да работят на принципа „проба – грешка“ - отпускайки мерките, да виждат какъв е ефектът.

  • Лекари: Преболедувалите COVID са изложени на по-голям риск в жегите
  • На плаж в пандемия: Спазват ли се противоепидемичните мерки по морето?
  • 393 нови случая на коронавирус за последното денонощие у нас
  • Намираме се в началото на четвъртата COVID вълна (ОБЗОР)
  • Близо 350 нови случая на COVID-19 у нас
  • На база секвенираните проби: „Делта“ вариантът на COVID-19 преобладава у нас
  • Кацаров: България жертва възрастните, грешки са стрували над 10 000 живота
  • От 29 юли нови правила за влизане в България от държави в „червената зона“ за COVID-19
  • Поправена компютърна грешка вдигна напълно ваксинираните с близо 137 хил. за ден
  • 193 са новите случаи на коронавирус у нас