Неяснотите около протичането на заболяването продължават да са повече, отколкото това, което е установено за коронавируса.

Това каза ген. Венцислав Мутафчийски във връзка със смъртта на втори медик у нас.

Лекарка от Центъра за спешна медицинска помощ на Александровска болница е починала вчера. Д-р Нели Пандова-Илиева е била диагностицирана с коронавирусна инфекция. Лекувана е в болница "Света Анна", след което е изписана, тъй като е дала две отрицателни проби, а състоянието й се е подобрило.

Тя е била под домашно лечение, но внезапно състоянието й се е влошило. Наложило се е да бъде интубирана, но е починала в спешния център на Александровската болница.

„Тревожното е, че е дала две отрицателни проби. Очаква се резултатът от PCR теста, който е направен веднага при пристигането й в болницата. На един от тестовете, взети там, е дала положителен резултат“, обясни ген. Мутафчийски.

„Преди няколко дни има съобщение на хонконгски колеги, които са направил изследване на голяма група пациенти, след като са дали отрицателни резултати. Установено е наличието на вирусни частици“, допълни той.

Италиански лекари също съобщават за девет души, които са прекарали коронавирусната инфекция, изписани са с отрицателни проби, но след това са приети отново с резаразяване.

„Това са тревоги, които винаги сме споделяли с вас. Това поставя под въпрос имунитета, който се изгражда след преболедуването на този вирус“, заяви ген. Венцислав Мутафчийски.

Екипът на ЦСМП-София изказва съболезнованията си към близките на починалата д-р Нели Пандова-Илиева:

„Д-р Пандова е дългогодишен лекар в Спешна помощ, всеотдаен професионалист и изключителен човек, който носеше достойно отговорността на Хипократовата клетва и отдаваше себе си на пациентите и хората в беда! Изпълнявайки служебния си дълг и полагайки грижа за болните до последно, д-р Нели Пандова загуби живота си, но завинаги ще остане в сърцата на всички, която я познавахме и имахме честа да работим заедно! Поклон пред паметта й! Светъл път!“

  • Новите случаи на коронавирус у нас са 275
  • 457 са новите случаи на COVID-19 у нас
  • 126 са новите случаи на COVID-19 у нас
  • 153 са новите случаи на COVID-19 у нас
  • 313 са новите случаи на COVID-19 у нас
  • 332 са новите случаи на COVID-19 у нас
  • 359 нови случая на COVID-19 у нас
  • Трайно намаление на пациентите с COVID-19 в болниците
  • При 0,092% от всички поставени дози ваксини срещу COVID-19 се съобщава за нежелани реакции
  • 624 са новите случаи на COVID-19 у нас

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!