Неяснотите около протичането на заболяването продължават да са повече, отколкото това, което е установено за коронавируса.

Това каза ген. Венцислав Мутафчийски във връзка със смъртта на втори медик у нас.

Лекарка от Центъра за спешна медицинска помощ на Александровска болница е починала вчера. Д-р Нели Пандова-Илиева е била диагностицирана с коронавирусна инфекция. Лекувана е в болница "Света Анна", след което е изписана, тъй като е дала две отрицателни проби, а състоянието й се е подобрило.

Тя е била под домашно лечение, но внезапно състоянието й се е влошило. Наложило се е да бъде интубирана, но е починала в спешния център на Александровската болница.

„Тревожното е, че е дала две отрицателни проби. Очаква се резултатът от PCR теста, който е направен веднага при пристигането й в болницата. На един от тестовете, взети там, е дала положителен резултат“, обясни ген. Мутафчийски.

„Преди няколко дни има съобщение на хонконгски колеги, които са направил изследване на голяма група пациенти, след като са дали отрицателни резултати. Установено е наличието на вирусни частици“, допълни той.

Италиански лекари също съобщават за девет души, които са прекарали коронавирусната инфекция, изписани са с отрицателни проби, но след това са приети отново с резаразяване.

„Това са тревоги, които винаги сме споделяли с вас. Това поставя под въпрос имунитета, който се изгражда след преболедуването на този вирус“, заяви ген. Венцислав Мутафчийски.

Екипът на ЦСМП-София изказва съболезнованията си към близките на починалата д-р Нели Пандова-Илиева:

„Д-р Пандова е дългогодишен лекар в Спешна помощ, всеотдаен професионалист и изключителен човек, който носеше достойно отговорността на Хипократовата клетва и отдаваше себе си на пациентите и хората в беда! Изпълнявайки служебния си дълг и полагайки грижа за болните до последно, д-р Нели Пандова загуби живота си, но завинаги ще остане в сърцата на всички, която я познавахме и имахме честа да работим заедно! Поклон пред паметта й! Светъл път!“

  • Близо 350 нови случая на COVID-19 у нас
  • На база секвенираните проби: „Делта“ вариантът на COVID-19 преобладава у нас
  • Кацаров: България жертва възрастните, грешки са стрували над 10 000 живота
  • От 29 юли нови правила за влизане в България от държави в „червената зона“ за COVID-19
  • Поправена компютърна грешка вдигна напълно ваксинираните с близо 137 хил. за ден
  • 193 са новите случаи на коронавирус у нас
  • Д-р Симидчиев: Почти сигурно от септември у нас ще има нова COVID вълна
  • Четири района у нас са с по-голям ръст на броя на заразените с COVID-19
  • В „жълтата зона“: Препълнени с туристи плажове увеличиха нивото на COVID риск у нас
  • 54 нови случая на COVID-19 у нас