Водното бедствие в Югоизточна България продължава. Критични остават нивата на реките Марица и Тунджа. След Елохово критична е обстановката и в община Николаево, Стара Загора, където днес спешно около 300 души бяха изведени от домовете си.

В рисковия червен код са Тунджа при Елхово и Марица в района на Свиленград. От Националния институт по метеорология и хидрология успокояват, че през следващото денонощие не се очакват валежи и нивата на реките няма да отбележат съществена промяна.

В наводнено Елхово водата все още не се отича, дори напротив – според местните, нивото се вдига в техните домове.

Евакуация в Нова махала

В село Нова махала пък над 250 души бяха принудени да напуснат домовете си. За втори път в рамките на 48 часа, река Тунджа наводни улици, къщи и дворове. Снощи в селото дошла два метра вълна. Наводнените къщи са над 70. Бедстващите хора са потърсили подслон при близки и роднини.

Според кмета на общината Косьо Косев причина за наводнението е количеството вода, изпускано от язовир „Копринка”. В момента от него се изпускат по 88 кубични метра вода в секунда.

Храна и лекарства за бедстващите в Нова махала ще бъдат доставяни с високопроходими машини.

Трети ден потопени в Елхово

Пети ден хората от улица „Трети март” в Елхово газят във вода. През деня службите отводняват домовете им, привечер водата отново започва да ги залива през шахтите.

Това не е първото наводнение на тази улица, но досега винаги водата се е отичала за часове. Сега обаче Тунджа е по-опасна от всякога. Хората настояват някой да поеме отговорността, защото повече не издържат.

Марица продължава да залива всичко по пътя си

По на юг и пълноводната Марица продължава да залива всичко по пътя си. Нивото и при Свиленград се следи непрекъснато, а рискът от заливане се изчислява в сантиметри.

Нивото на реката спадна, след като Марица скъса поредната дига и заплаши да остави града на сухо. Властите започнаха да строят дига, но реката пак си намери път и проби. Въпреки усилията на службите водата все пак влезе в града и заля част от парковете.

Службите са в готовност при необходимост за евакуация.

  • Бургас е много по-готов за зимата от миналата година, обяви областният управител
  • След водата в Белозем остана калта
  • Бедствено положение в Белозем след пороите (СНИМКИ)
  • Община Карлово обяви частично бедствено положение заради пороите (СНИМКИ)
  • И Добрич отбелязва годишнина от унищожителното наводнение
  • Втори ден градушка в Ерма река, посевите са унищожени (СНИМКИ)
  • Армията е готова да помага на населението при усложнена обстановка
  • Възможни са повишения на речните нива на места в страната
  • Мездра остава в бедствено положение, чака нови порои
  • Дъждът в Северозападна България спря, разчистват и оценяват щетите