Инсулин за диабет тип 1 липсва в аптечната мрежа, показва проверка на bTV. 

Болните си набавят лекарството от социалните мрежи, вместо от аптеките. 

Медикаментът е изчерпан в търговската мрежа от няколко седмици. Причината - забавяне в доставките. 

След запитване на bTV Националната здравноосигурителна каса започна проверка за липсата на медикамента. 

Ивелин страда от диабет тип 1 от две години и половина. Нуждае се от инсулин, за да може да поддържа нивото на кръвната си захар в норма. От няколко седмици обаче има липса в аптечната мрежа.  

“Преди три седмици започнах издирване на инсулина, обиколих около 10 аптеки в София, но никъде не можах да го открия. Имаме група във Фейсбук за диабетици, там има услужливи хора, които ако имат в повече дават на други. Обяснение от никъде не получавам, само ми казват, че го няма в наличност в аптеките, също и в складовете в аптеките”, разказва Ивелин Синигеров. 

След запитване на bTV Националната здравноосигурителна каса започна проверка по случая. От отговора им става ясно, че има забавяне в доставката на продукта. 

“Доставката се очаква да пристигне в България на 16 декември 2022 г. и ще бъде разпределена към търговците на едро с лекарства още в същия ден”, съобщават от НЗОК.

Ендокринолози уверяват, че в такива ситуации пациентите могат да използват аналогови инсулини. Това обаче е възможно само след предписание от лекар. 

“Реална опасност от смяна на инсулина няма, стига да е консултирано с лекар. Проблемът е само, ако се спре инсулинът. В случаи, че е изчерпан инсулинът и не го намират, пациентите трябва да отидат при наблюдаващия ендокринолог”, заяви д-р Цветан Гатев, ендокринолог в УМБАЛ "Александровска". 

От Министерството на здравеопазването потвърдиха за bTV, че до дни се очакват нови доставки и добавиха, че до 15 декември медикаментът е забранен за износ от страната.