Лидери на опозиционните партии осъдиха обявената информация, в която България посочи участието на шиитската групировка Хизбула в атентата в Бургас.

Коментарите започват от конкретно окачествяване на данните като опасни и явна заплаха за живота на български граждани, минават през липса на определеност за заслугите в разследването и стигат до прогнози за непредвидими последствия.

Неоправдана игра с животи

Лидерът на БСП Сергей Станишев беше категоричен в коментара си след казаното на консултативния съвет по национална сигурност, че има повод за тревога относно сигурността на българските граждани след изнесената информация. Според него докладите за атентата са повлияни само от една от възможните версии за случилото се в Бургас.

По думите на Станишев, разпространени от пресцентъра на БСП, става ясно, че се създават допълнителни рискове за сигурността на гражданите в България. „Не дай Боже нещо да се случи, според мен това е неоправдано действие и изключително опасно”, каза лидерът на БСП. Попитан откъде според него идва външният натиск, Станишев отговори: „Очевидно е, че не е от Москва или от Брюксел”.

Станишев допълва, че от информацията, дадена на консултативния съвет не става ясно кой стои зад атентата. Той беше категоричен, че това, което казва правителството е необосновано. „Разследването продължава. Не може да се говори за категорични доказателства за конкретните извършители, камо ли за организация, която стои зад атентата. За мен това е абсолютно неоправдано от гледна точка на националната сигурност и рисковете, които се поемат по този начин, най- вече по отношение на хората в България, на обикновените граждани”, заяви Станишев.

„Тревожи ме, че се предрешава ходът на самото разследване. Това е игра с живота и сигурността на българските граждани”, добави лидерът на социалистите.

Неопределеност в заслугите

Йордан Бакалов от Синята коалиция обяви, че от лятото насам партньорските служби зад граница са свършили огромна работа по случая. Той обаче се въздържа от коментар за свършеното от българските им колеги и допълни, че му е трудно да определи кое е тяхно постижение и кое - наше.

Повърхностна информация и открит фронт

Лидерът на атака Волен Сидеров пък нарече представяните доклади повърхностни. От Атака, заявиха в съобщение до медиите, че категорично не приемат тезата, съобщена от вътрешния министър Цветан Цветанов, че организацията Хизбула стои зад атентата на летище Сарафово.

"В изложенията на вътрешния министър пред КСНС нямаше никакви преки доказателства за това. Именно по тази причина докладът на Цветанов не бе приет от председателите на нито една парламентарна група извън ГЕРБ", се казва още в съобщението.

Волен Сидеров е "заявил директно в лицето на президента, министър-председателя и министъра на вътрешните работи, че с това необосновано твърдение вкарват България в опасна игра. Че изпълняват политическа поръчка на Тел Авив и Вашингтон".

Сидеров предупреждава в съобщението "първите държавници, че с този ход откриват фронт срещу България и последиците от това са непредвидими.

И тримата представители на опозицията бяха категорични, че се случва за първи път на консултативен съвет докладите да не бъдат раздадени предварително и нарекоха наложената степен на секретност излишна и прекомерна.

Декларация към арабските страни

Веднага след края на заседанието на Консултативния съвет външният министър Николай Младенов събра в министерството посланиците на страните от арабските държави, за да ги запознае с доклада за разследването на атентата.

Целта на срещата е била да бъде ясно декларирано, че България по никакъв начин няма да промени отношението си към арабските страни и иска да запази добрите взаимоотношения с тях.

  • Делото „Сарафово“ започва по същество
  • Пет години след атентата на летището в Бургас: Защо и как делото забуксува
  • Втори фалстарт на делото за атентата в Сарафово
  • Навършват се четири години от атентата в Бургас
  • Навършват се 4 години ат атентата на летище „Сарафово”
  • Ще бъдат ли открити и наказани виновните за атентата в Сарафово?
  • Предполагаемите извършители на атентата в Бургас влязоха в черния списък на САЩ
  • Две години мъка за близките на убития в "Сарафово" българин
  • Установена е самоличността на атентатора от Сарафово (ОБНОВЕНА)
  • Близките на жертвите от атентата в Сарафово искат незабавни отговори от българските власти