Личните лекари до дни ще могат да издават електронни направления за безплатни COVID тестове. Това става възможно след продължили седмици наред преговори между Лекарския съюз и Здравната каса.

PCR тестовете ще се правят само в лабораториите, които работят със Здравната каса. Те ще са безплатни за пациентите със симптоми, а личните лекари ще ги издават електронно, след консултация с пациента си по телефона. 

Административно това вече е възможно, след като анексът към рамковия договор беше подписан днес, технологично обаче все още не е ясно откога системата ще заработи. Очаква се това да стане до дни, но и самите лаборатории имат притеснения дали системата ще заработи успешно.

Пациентът ще трябва да е с поне два симптома на COVID -19 и да се консултира с личния си лекар по телефона:

„Аз издавам електронното направление и вие без хартия може да посетите  всякаква лаборатория, най-вероятно ще ви искат 4 цифри по телефона и там ще отиде и ще ви се направи безплатен PCR тест. Аз трябва да работя по същия начин, както работя до сега, но вместо принт, трябва да натискам иконка "send"“, обясни д-р Николай Брънзалов, зам.-председател на УС на БЛС.

Направленията ще се издават без лимити. Цената на PCR теста ще е 60 лева и ще се поема от Здравната каса. 

„Ние получавахме няколко пъти едни анекси, празни, в които нямаше нищо. Последният е, че се променя цената с "точки, точки". Тестовете ще са 60 лева и не защото ние спекулираме с цената, а защото няма доказателства, че би се намерила лаборатория, която да изпълнява такова направление с по-ниска цена“, каза Иван Маджаров от БЛС.

Първата демонстрация на новата система за електронно здравеопазване направиха от държавната фирма Информационно обслужване още преди дни пред bTV.

За да заработи системата обаче, към нея трябва да се интегрират и софтуерите на всички лични лекари. A каква част от лекарите и лабораториите са технически подготвени, днес не стана ясно.

„Аз как да кажа дали е готово, това го казват ИТ специалистите. На нас ни казват - готово е. Чакаме с вас и виждаме колко е готово“, допълни Иван Маджаров.

Заради липсата на протокол как да се лекуват пациентите с коронавирус, личните лекари разработват свои правила. И призоваха властите за по-бързи действия и решения в условията на пандемия.

„Чудесно е да имаме нещо близко до локдаун, то има своето значение, но десетки пъти по-голям щеше да е ефектът, ако бяха вкарани антигенните тестове, които предлагахме, за да се съчетаят нещата“, коментира д-р Любомир Киров, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари.

Очаква се анексът да се обнародва в петък. Той ще влезе в сила със задна дата - от 1 ноември.

А заради проточилите се преговори, които са се водили "с едно високомерие от страна на Здравната каса“, от Българския лекарски съюз обмислят да поискат оставка на управителят ѝ - проф. д-р Петко Салчев.