България е първа по смъртност в света от COVID-19, алармира епидемиологът д-р Петър Марков, който работи в Оксфорд.

Той интерпретира данните на Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията.

Според плаващата 7-дневна крива в България има средно 16,18 смъртни случая на 1 милион души, а в Босна и Херцеговина 16,07 на милион.

Така вече официално човек, живеещ в България, има средностатистически най-висок риск да умре от COVID-19, в сравнение с гражданите на която и да било друга държава по света, коментира д-р Петър Марков.

В следващите 2-3 седмици смъртността у нас ще скочи с 50 до 100% прогнозира математикът Петър Велков в предаването на bTV "Тази сутрин".

Едва след това се очаква натискът върху системата да намалее.

„Умопомрачително високи стойности, следващата седмица ще скочи смъртността с още 50 процента, и тъй като тогава ще е смъртността от предната седмица, която е рекордна от COVID, а сега нов рекорд са тези 7 дни.

Хиляди животи бяха изпуснати, поне 50 процента можеше да бъдат спасени, ако не бяхме изпуснали положението след лятото и със сигурност много смъртни случаи ще има в следващите 14 дни, независимо, че сега взимаме мерки“, заяви математикът Петър Велков.

Отново висок брой починали с коронавирусна инфекция у нас за денонощието - 157. Така жертвите от началото на пандемията с доказан вирус вече са 3226.

Сред жертвите през изминалото денонощие е бебе на 3 месеца, за което има съмнения за придружаващо заболяване.

Новите случаи за денонощието са близо 4400. Настанените в болници българи са 6365-ма.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!