През следващите седмици смъртността от коронавирус ще скача с 50 до 100%. Тази седмица ще има и нов рекорд на починали. Това прогнозира в „Тази сутрин“ математикът Петър Велков.

„В момента смъртните случаи от коронавирус на ден реално са над 200, защото имам нерегистрирани. Това показва и статистиката на НСИ – 1800 души повече са починали през изминалите две седмици в сравнение с последните пет години“, каза той.

По думите му една от основните причини да се взимат твърди мерки навсякъде в държавите е невъзможността на здравните системи да поемат нарастването на случаите, което води до смъртност от всякакви заболявания.

„Във всички страни, в които се прилагат строги мерки, между 14 и 28 дни има рязък спад на новите случаи. От там задължително спада хоспитализацията и със закъснение спадат и смъртните случаи“, обясни математикът.

Петър Велков заяви, че митът, че в Швеция няма мерки е рухнал. По думите му те дори продължават да затягат мерките и те са по-тежки от българските. Самите хора също така ги спазват.

Според него предложените от здравния министър по-строги мерки са абсолютният минимум, който трябва да бъде взет, за да има ефект.

„Много е важно обаче как ще ги приложим, защото ние като общество, ако решим, че ще ги заобиколим и ще си правим тайни партита, ще направим така, че няма да има ефект от тях. А ефект ще има след 14 до 28 дни. Смъртността ще продължава да расте в следващите поне 14-21 дни“, обясни Петър Велков.

Според него поне 50% от смъртните случаи е можело да бъдат предотвратени, ако не бяхме изпуснали положението след лятото.