Има административни спънки, системата за издаване на електронни направления за PCR тест е почти готова - така обясни забавянето зам.-председателят на Българския лекарски съюз д-р Николай Брънзалов в „Тази сутрин“. По думите му трябва да се подпише анекс към Националния рамков договор. Той добави, че очаква тази седмица системата да заработи. 

„Там нещата, за съжаление, последните дни са позамрели. За да се пусне талон за антигенен тест пациентът трябва да има клиника. Нашето желание е да има два симптома от 11, а от НЗОК предлагат да има пет от седем симптома. Това е абсолютно неприемливо за нас“, каза представителят на БЛС и уточни, че личните лекари ще могат да издават направления и за бърз тест, и за PCR. 

Според него пациентите трябва да се тестват първо с антигенен тест, защото резултатите излизат за минути и разпространението на заразата може да бъде забавено. 

„В началото на заболяването не трябва да се предприемат тежки терапии, защото симптоматиката е по-лека, тя може да бъде овладяна с медикаменти, които могат да се купят в аптеката. Голям процент започват самолечение с антибиотици, чувам, че има презапасяване с медикаменти. Не препоръчвам приемането на каквито и да било лекарства без лекарски съвет“, посочи д-р Брънзалов. 

Той добави, че има проблем и при допълнителното финансиране на здравната система. Д-р Брънзалов обясни, че трябва да се преработят някои текстове, за да могат средствата да се изразходят по предназначение.