Още една година може да не заработи системата за електронно здравеопазване, която би улеснила достъпа до PCR-тестове. Това заявиха пред bTV разработчици на медицинския софтуер, който трябва да се интегрира в Националата здравна платформа.

Вчера здравният министър Костадин Ангелов пое ангажимент цифровите направления да заработят до Нова година.

Първата демонстрация на новата система за електронно здравеопазване направиха от държавната фирма „Информационно обслужване“ пред bTV. Общопрактикуващият лекар д-р Костадин Сотиров от кабинета си в Пловдив, чрез видеоконферентна връзка, пусна експериментално направление за PCR тест на името на директора на „Информационно обслужване“ Ивайло Филипов в София. 

Д-р Сотиров обясни, че достъп до здравното досие на пациент се осъществява чрез име или ЕГН. Направлението е с уникален код. По същия начин ще се издават рецепти за аптеките, направления за прегледи, болнични.

„Това е уникалният номер в Националната здравна информационна система, по който всеки пациент, след като му е създадено електронното направление ще може да се тества във всяка една лаборатория, само с този номер без никакъв друг документ“, уточни директорът на „Информационно обслужване“.

За да заработи системата, обаче, към нея трябва да се интегрират софтуерите на всички лични лекари, лабораториите, болниците, НЗОК, аптеките. Така с един код, аптеката ще дава изписаните лекарства на пациента. С подобен код се издава и болничният лист.

Роди Бенов е разработчицик на софтуер за аптеките. Той твърди, че с новия сървър държавата е свършила само 30% от работата, а останалата е оставила на фирми като неговата.

„Моята оценка е, че реално, за да заработи тази система, за да могат всички компании от частния бизнес да се настроят към нея, това ще отнеме минимум 10 месеца – една година. Това е реалистичния срок. Те очакват от нас да свършим  останалото. Те са свършили 30% от работата с този сървър, а останалите 70%? Защото това са 5 хил. лекарски практики и 3 хил. аптеки. Някой трябва да настрои софтуера, да го инсталира, да обучи хората“, посочи Бенов.


Освен техническата част, за да тръгне Националната здравна платформа е необходимо да се постигне споразумение между здравната каса и лекарския съюз, и да се подпише анекс към Националния рамков договор. 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!