Отново черен рекорд на COVID-19 за последното денонощие у нас. 23-ма българи станаха жертва на инфекцията.

Новите случаи са 587 при направени 4320 теста. Положителните проби са се оказали 13,5 на сто, тоест от 100 изследвани, 13 са положителни за коронавирус. 128 пък са излекуваните.

Активните случаи са над 8000 - от тях 1221 са в болница, включително 65 са болни в интензивни отделения.

От началото на ноември личните лекари ще имат право да издават направления за PCR тестове. Те и пациентите им са в очакване на разписани правила за издаване на направления за PCR тестове.

"При наплив от пациенти за направления за PCR тест, мерките ще останат същите – маски и дезинфекция, дистанция е невъзможна. Не мога да си представя как ще бъде спазено всичко, така че да няма недоволни, критериите дано ги изработят разбираеми за пациентите, за да не се обидят на нас“, заяви д-р Мариана Беремлийска.

"Винаги има притеснение, но лекарите са свикнали“, каза Слави Славчев, управител на 8 ДКЦ.

Според председателя на Сдружението на общопрактикуващите лекари колегите му работят при повишен риск – идва грипът, а ковидът остава. По думите му, кабинетите се превръщат в "развъдник на инфекцията".

„Да минимизираме риска, да не идват пациенти болни в кабинетите ни, а  ако идват – ние да сме предпазени. Не е редно да се смесват с общия поток, ние да сме предупредени, а не като влезе и аз съм наполовина съблякъл с една маска и той да ми каже: Аз съм с тези симптоми, ти ще го убиеш този човек, ти си радиоактивност, една бомба“, каза д-р Георги Миндов, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в София.

По-късно през деня стана ясно, че личните лекари ще имат право да издават направления за PCR тестове от началото на ноември. Ще има преговори между Българския лекарски съюз и надзорът на Здравната каса. Не е ясно дали ще има лимити за направленията.

„Те ще се покриват за сметка на Здравната каса в условията на коронавирус. Ако се налагат допълнителни изследвания, ще се реализират по друг ред“, съобщи зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева.

Електронното издаване е вариант, но на по-късен етап. Засега пациентът трябва да посети лекаря си.

Междувременно премиерът във „Фейсбук“ обяви, че отпуска 5 млн. лв. за поръчка на лекарството "Ремдесивир".

„Вчера с Ангелов говорихме да отпуснем още 5 млн. лв. за това лекарство, което казват, че помага. Не лекува, но най-много помага. То излекува Тръмп. Ще купим, за да са пълни складовете", заяви Бойко Борисов.

Преди дни главният държавен здравен инспектор съобщи, че един флакон "Ремдесивир" струва 700 лв., а за лечение на един болен се ползват между 5 и 10 флакона.

Според главния държавен здравен инспектор евентуално затягане на мерки може да има, но те ще са локални и таргетирани.

„Където се налага - дом, предприятие, цял квартал - ако се наложи ще са под карантина“, обясни доц. Ангел Кунчев.

Затягането на мерките при нас ще се случи възможно най-късно и меко, категоричен е Кунчев.

Проект изследва смъртността от COVID-19 сред пациентите в болниците у нас.

По данни на платформата "Индекс на болниците", базирайки се на данни на Министерството на здравеопазването, за първите шест месеца на пандемията тя е над 11%.

Пациентите са били приети в 102 лечебни заведения. Основната част от тях обаче са лекувани в големите държавни болници и областните болници.

Авторите на проекта допълват, че смъртността в болниците в Германия и Англия средно е била 23%.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!