Софтуерната платформа за издаване на електронни направления вече е готова и след формалното ѝ влизане в Националния рамков договор личните лекари ще могат чрез нея, например, да изпращат на PCR тест пациенти след контакт с тях по телефона. Това стана ясно по време на демонстрация, която от „Информационно обслужване“ направиха за bTV.

Ключовото е, че програмата, с която джипито управлява практиката си, ще качва в Националната здравна информационна система всеки медицински документ, издаден на пациента, като ще генерира уникален идентификационен номер за него. Така ще е достатъчно насоченият за изследване пациент просто да отиде в лаборатория и да каже на специалистите там номера – по него излиза направлението с всички допълнителни данни, въведени преди това от общопрактикуващия лекар.

Към днешна дата около половината джипита работят с програми, чиито разработчици са интегрирали новата функционалност, а „Информационно обслужване“ продължава да работи и с останалите софтуерни фирми, за могат всички лични лекари да издават електронни медицински документи.

„Ние сме готови с абсолютно реална работеща система“, подчерта изпълнителният директор на държавната компания Ивайло Филипов.