Общопрактикуващите лекари вече могат да пускат с електронно направление за изследване за тестване за коронавирус с PCR, за което няма лимит. Това каза в студиото на „Лице в лице“ шефът на здравната каса проф. Петко Салчев.

Доставната цена на един PCR e между 17 и 25 лева. НЗОК заплаща тестовете на 60 лева, а лабораториите сами имат право да определят своите цени, поясни той. 

Има възможност за изпращане на такива направление чрез информационно обслужване, ние имаме ангажимент да заплащаме здравната услуга, технологичната услуга заплащаме, обясни шефът на НЗОК в отговор на въпрос работи ли тази услуга.

Личните лекари алармираха, че не могат да изпращат електронни направления преди време.

Проф. Салчев обясни, че се получава уникален номер на направление, чрез есемес по телефона, с който може да се а отиде в лаборатория за изследването.

Той добави, че лимит има за пациентите, който се състои от 11 критерия, от които поне 2 трябва да са покрити, за да се издаде такова направление. Това е преценка на личния лекар, каза още шефът на НЗОК.

За цената на един тест председателят на Здравната каза, че доставната му цена се движи между 17 и 25 лева, а касата заплаща 60 лв. на лабораториите:

В момента 60 лв. изплаща касата за PCR, другото се доплаща, лабораториите сами определят цените си. Смятам, че трябва да се намира изследване и под 60 лв. Цената, която плащаме на лабораториите, е договорена, обясни проф. Салчев. 

PCR е само удостоверително, може да се пусне болничен лист и без теста, потвърдително е дали има, клиничната картина, не зависи от PCR, вирусна инфекция трябва да се лекува независимо каква е тя, добави шефът на НЗОК.

Увеличение на пари по клинични пътеки

Той обясни и че се увеличава цената на две клинични пътеки - 39 и 48, за лечение на белодробни заболявания.

Ако има придружаващи симптоми или заболявания, нищо не пречи да се лекува по пътека за пневмония, ако има такава, цената е 1200 лв. Това е за вирусна инфекция или всяка пневмония, която е доказана с PCR тест, уточни проф. Салчев. 

Пуснато е и указание до аптеките да може да се получават на базата на рецептурната книжка на хронично болните т. нар. автоматични рецепти, без да е необходимо ходене за допълнително заверяване на протоколите.

Има ли източване на здравната каса?

Думата източване на касата не е правилна. Не е работа на касата кой как доставя лекарства във веригата на доставчиците и какви са цените, обясни още Салчев. 

Касата купува крайния продукт, не дава нищо, добави той. 

Мисли се и за засилване на контрола при лекарствата.

Вижте целия разговор във видеото.