Лекаря, който се изправи срещу първия случай на коронавирус в „Пирогов“, разказа, че и него го е страх, но някой трябва да се занимава и с болните от новата зараза.

На 10 март дежурството на реаниматора Петър Величков в противошоковата зала тече обичайно. До момента, в който постъпва една от първите заразени у нас- 65-годишната жена от Монтанско.

„Състоянието на пациентката продължи да се влошава. Пристъпихме към най-радикалната манипулация - поставяне на изкуствена белодробна вентилация, извършено под строг стерилен контрол“, обясни д-р Петър Величков - реаниматор в противошкова зала на УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов".

Оказва се, че и съпругът й - постъпил преди нея в болницата, е заразен.

„Това беше нещо ново за нас. Имаше някакво напрежение от неизвестността... Висока температура, белодробен оток, който не е от сърдечен произход. Може би най-тежкото усложнение на тази инфекция, което е алармиращо“, казва докторът.

Той добави, че самите пациенти са били изплашени.

На смяна е й Маргарита Танева - старши сестра в спешното, която остава там 36 часа.

„Беше ограничен достъпът до спешното отделение в „Пирогов“, за да се извършат необходимите дезинфекции, да се организира работата на екипите. Въпросът е да можем да запазим спокойствие“, коментира Маргарита Танева - старша сестра в Спешното отделение на "Пирогов".

Почти месец след този случай борбата с СOVID-10 вече е всекидневие за доктор Величков.

„ И мен ме е страх, всеки има някакви страхове, но някой трябва да се занимава с тези хора. Те са болни, ние трябва да ги лекуваме. Бих искал да ги окуража, че много хора, които се заразяват, не проявяват симптоми и те са повече от починалите. Тези, които са проявили симптоми и са оздравели, са много повече от починалите“, каза още лекарят.

COVID-19 в числа
Заразени* Нови случаи Починали Излекувани
България 2 627 34 159 1 390
Света 6 778 208 85 514 395 687 3 304 555
Заразени* Нови Починали
България 2 627 34 159
Света 6 778 208 85 514 395 687
* Общ брой случаи, вкл. починали и излекувани. * Общ брой случаи, включително починали и излекувани. Източник: Worldometer