Отново протест в бяло - този път пред Министерството на здравеопазването излязоха специализанти. Те са недоволни от промени в правилата за специализация.

Протестът е срещу Наредбата за придобиване на специалност, като основният проблем остава липсата на ефективна политика за задържане на младите кадри у нас. Основният проблем е идеята младите лекари да работят три години в лечебно заведение по избор на Министерството на здравеопазването.

Д-р Александър Атанасов специализира педиатрия и е сред лекарите, които подкрепят протеста. През лятото министерството реши, че ще изплаща субсидия на болници с недостиг на кадри и за дефицитни специалности.

Снимка: btvnovinite.bg

Лекарите обаче се задължават след края на обучението си да работят три години в посочени от ведомството лечебни заведения. В противен случай трябва да върнат държавната субсидия.

"Специализацията практически е денонощна работа. Това е труд и да се изисква да се връщат пари за положен труд не знам дори дали чисто юридически е издържан", коментира д-р Атанасов.

"Всъщност са опит насилствено да ни задържат в страната с едни неустойки да връщаме заплатите си за срока на цялата специализация, ако по някаква причина откажем да останем на територията на държавата", смята специализантката Александра Вълчева.

От здравното министерство коментираха, че лекарите не са длъжни да специализират на места, финансирани от държавата, и така не са лишени от правото си на избор.

Снимка: btvnovinite.bg

Остава възможността да постъпят в болници, които сами плащат заплатите на специализантите.

В случай обаче че изберат да се обучават на места, финансирани от държавата по клинични специалности, те ще имат задължение след придобиването на специалност да работят за три години на място, в което е установен недостиг на специалисти, гласи наредбата.

Снимка: btvnovinite.bg

В момента броят на всички специализанти у нас е над 5400. Предложените промени ще засегнат само лекарите, на които им предстои да започнат специализация.

По-късно през деня, част от специализантите се срещнаха с министъра на здравеопазването Кирил Ананиев.

Те се договориха за нова среща в началото на следващия месец, а дотогава младите лекари ще внесат нови предложения за изменения в наредбата.