„Нямаме нищо против ваксинацията на деца над 5-годишна възраст срещу коронавирус. Има проведени изследвания. Последното, върху което е стъпила ЕМА обхваща 2000 деца Доказана е ефективността и безопасността на ваксината и че предпазват децата от развитието на коронавирус“, заяви общопрактикуващият лекар д-р Гергана Николова в bTV Новините.

Снимка: btvnovinite.bg

Според началника на Клиниката по педиатрия в болница "Токуда" д-р Калин Лисичкин трябва да се вземе съотношението полза и риск и препоръчителна ваксинацията на деца с хронични заболявания.

Математически модел показва, че 50 деца на 1 млн. стават жертва на коронавируса и така с имунизацията им у нас ще спасим между 25 и 30 живота, допълни Лисичкин.

Ваксинацията на децата трябва да бъде обвързана с нефармацевтични мерки като премахването на маските и уверението, че ще ходят на училище. Това ще допринесе за успеха на имунизационната кампания, смята Лисичкин.

„Ваксинираните ще имунизират и децата си. Не трябва да обвиняваме тези, които не са се ваксинирали. Убедила съм се, че те са грамотни и образовани, но се страхуват, а причината за това са разнопосочните послания за ваксините срещу коронавирус. Необходима е широкомащабна информационна кампания, която да е научна основа. Трябва да можем да отговорим на всеки въпрос, който ги притеснява“, коментира д-р Николова.

Като пример тя даде множество родители, които са поискали да ваксинират децата си срещу менингит след смъртния случай с дете в детска градина, което показва, че няма генерален страх срещу ваксините, а само срещу препаратите срещу коронавирус.

По думите ѝ с най-високо доверие у нас се ползват общопрактикуващите лекари и фармацевтите и те трябва да се включат в кампанията. А посланията към младите хора трябва да се отправят в социалните мрежи, където те ще достигнат до тях.

Снимка: btvnovinite.bg

„Ваксината е безопасна, но не е безрискова. Като всяко друго лекарство, също да кажем, винаги има риск от усложнения. Тук рисковете са относително малки. Във връзка с този миокардит при РНК ваксините, който се наблюдава при млади хора и тийнейджъри. 54 на 1 милион развиват лек миокардит, който преминава в рамките на няколко дни. Но рискът от тежък миокардит при COVID-19 е 37 пъти по-висок. Така бих ги убеждавал да се ваксинират“, каза д-р Лисичкин.

Вижте повече във видеото.

  • 123 са новите случаи на COVID-19 у нас
  • 12% положителни проби за коронавирус у нас
  • Ще се превърне ли COVID-19 в лек респираторен вирус?
  • МЗ препоръчва втори бустер от ваксините срещу COVID-19
  • 320 са новите случаи на COVID-19 у нас
  • Новите случаи на коронавирус у нас за 310
  • 381 са новите случаи на COVID-19 у нас
  • 121 нови случая на COVID-19 у нас
  • На прага ли сме на лятна COVID вълна?
  • Новите случаи на COVID-19 у нас са 208

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!