На прага на "Омикрон" вълната България започва имунизирането срещу COVID-19 и на малки деца.

Препаратът на "Пфайзер" засега е единственият, който е одобрен за употреба във възрастовата група от 5 до 11 години включително.

Снимка: bTV

С три пратки у нас вече пристигнаха 42 хиляди ваксини. Част от тях се съхраняват в предприятието "БулБио", а по 12 хиляди са разпределени в здравните инспекции в Пловдив и Велико Търново.

По думите на здравния министър проф. Асена Сербезова скоро ще бъде обявено и как точно ще бъдат разпределени и използвани педиатричните ваксини и в кои пунктове ще бъдат прилагани.

Поставянето им няма да е във всеки имунизационен пункт, а в обособени за това кабинети. Тези ваксини са в по-малка доза, затова и са в различни флакони.

Процесът обаче вече предизвика полярни мнения сред родителите. Част от тях предпочитат да изчакат поне 1-2 години и да наблюдават прилагането на препарата и резултатите след това, а други вече са готови да имунизират децата си.

Твърдо "за" ваксинацията на децата се обяви и премиерът Кирил Петков.

"Моето второ дете има диабет тип 1. Тя се води рискова и е само на 13 години. Реално когато говоря тези неща, винаги започвам от себе си", каза той в предаването "120 минути".

Педиатърът д-р Веселина Кендерова обяснява, че децата над 12 години, на които вече е поставена ваксина, се оплакват единствено от локална реакция на мястото на убождането, обикновено имат болка, но реагират много по-добре от възрастните.

"Децата, които са с анамнеза за алергични заболявания, трябва поне три дни преди имунизацията да са приемали противоалергичен медикамент като подготовка, профилактично", допълва тя.

Подробности кога и в кои пунктове ще започне имунизацията се очакват утре.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!