Ключовите партньори, купуващи газ от Русия, преминаха на плащане на суровината в рубли. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров в интервю за телевизионния канал „Ал Арабия", цитиран от ТАСС.

„Повечето ключови партньори на Русия, купуващи газ, вече преминаха на този начин на плащане (в рубли)", отбеляза ръководителят на руското външно министерство.

По думите му предложената от Москва схема за разплащане не променя нищо за купувачите.

„Ако те се отказват от схемите в рубли, то се получава така, че те не искат ние да получаваме пари за нашата стока. Това е техен избор", каза ръководителят на руското външно министерство.

„Ако Полша и България поставят идеологическите си амбиции над интересите на своите народи, над интересите на бюджета си, това е техен избор“, заяви Лавров.

По думите на Лавров се правят опити Молдова да бъде вкарана в НАТО, от което няма да спечели сигурността ѝ.

„Те (молдовците) трябва да се безпокоят за бъдещето си, защото се опитват да ги вкарат в НАТО. Не смятам, че от това ще спечели сигурността на Молдова", каза дипломат №1 на Русия.

„Целите на специалната военна операция на Русия в Украйна бяха обявени. Те се изразяват в защита на гражданското население в Източна Украйна и да се следи за това от територията на Украйна да не произтичат никакви заплахи за това население, както и за Русия. Това е всичко“, каза руският външен министър.

Лавров заяви в друго интервю, този път за официалната китайска агенция „Синхуа“, че от 24 февруари в Русия са евакуирани над 1 милион души от Украйна, предаде „Ройтерс“.

Тези 1,02 млн. души включват 120 000 чужденци и хора, евакуирани от подкрепяните от Русия отцепили се райони на Украйна, така наречените Донецка и Луганска народна република, които Москва точно преди нахлуването си призна за независими.

По данни на ООН от началото на инвазията от Украйна са избягали над 5,4 млн. души. Лавров заяви в интервюто за Синхуа, което бе поместено на сайта на руското външно министерство, че 2,8 млн. души от Украйна са поискали да бъдат евакуирани в Русия.

Киев каза, че Москва е депортирала принудително хиляди хора на руска територия.

Лавров заяви, че ако САЩ и НАТО „наистина“ се интересуват от уреждането на украинската криза, трябва да спрат да пращат оръжие на Киев.

„Изразявайки публично подкрепа за режима в Киев, страните от НАТО правят всичко, за да попречат на приключването на операцията чрез политически споразумения“, каза руският министър.

Отмяната на санкциите срещу Русия е част от мирните преговори между Москва и Украйна, които са „сложни“, но продължават ежедневно, заяви Лавров.

„Понастоящем руската и украинската делегация практически всекидневно обсъждат по видеоконферентна връзка проекта на възможен договор", посочи той.

В петък Киев предупреди, че преговорите за прекратяването на руската инвазия, която навлезе в третия си месец, са заплашени от провал.

„Дневният ред на преговорите включва наред с другото въпросите на денацификацията, признаването на новите геополитически реалности, отмяната на санкциите, статута на руския език", посочи Лавров, без да уточнява.

„Ние сме за продължаване на преговорите, макар че те са сложни“, каза руския външен министър.

  • Светослав Иванов: Структурата на българския газов пазар е уникална
  • Петков пред парламента: Преговаряме със САЩ и Египет за втечнен газ на добри цени
  • Германия не е притеснена от спирането на газа по тръбата „Ямал - Европа“
  • Енергиен експерт: По-скоро очаквам развръзка на ситуацията с газа, отколкото задълбочаване
  • Не на руския газ в рубли: Енергийните министри в ЕС солидарни с България и Полша
  • Николов: Ускорено се работи по техническото приключване на газовата връзка с Гърция до средата на 2022 г.
  • Мирослав Севлиевски: Абсурдно е всички политици в България да водят война на думите
  • ГЕРБ атакува управляващите, че пак внасяме руски газ, но по-скъпо. Властта отрича (ОБЗОР)
  • Извънредно заради газа: Евроминистрите на енергетиката решават как да отговорят на Москва
  • Индустриалци се готвят за протест при скок на цената на природния газ

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!